Home Ekonomija U tijeku ocjena dostavljenih ponuda za gradnju Pelješkog mosta

U tijeku ocjena dostavljenih ponuda za gradnju Pelješkog mosta

by admin

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavili su da je u tijeku pregled i ocjena dostavljenih ponuda u prvom krugu pretkvalifikacijskog natječaja za gradnju Pelješkog mosta, a krajem siječnja iduće godine krenut će drugi stupanj tog ograničenog postupka javne nabave. 

Iz Ministarstva nisu željeli dati podatke o ponuditeljima koji su se javili na taj pretkvalifikacijski natječaj, a mediji pišu da su Hrvatske ceste zaprimile 12 ponuda u tom prvom krugu natječaja za gradnju Pelješkog mosta, zajedno s pristupnim cestama, vrijednog 1,76 milijardi kuna bez PDV-a.

“U tijeku je pregled i ocjena dostavljenih zahtjeva, nakon čega slijedi traženje za pojašnjenjem i upotpunjavanjem zahtjeva sukladno članku 92, Zakona o javnoj nabavi. Očekivani rok za upućivanje odluka o nedopustivosti sudjelovanja za one ponuditelje koji nisu dokazali traženu sposobnost, odnosno upućivanje poziva na dostavu ponuda natjecateljima koji su dokazali sposobnost je do 31. siječnja 2017. godine. Pritom je svakako bitno napomenuti da odbijeni ponuditelji imaju pravo na isto uložiti žalbu”, stoji u odgovoru iz Ministarstva na upit Hine.

Nakon toga, navodi se, započinje drugi stupanj tog ograničenog postupka javne nabave vezanog uz gradnju Pelješkog mosta.

Jutarnji list u četvrtak je objavio kako su Hrvatske ceste primile 12 ponuda u prvom krugu natječaja za gradnju Pelješkog mosta zajedno s pristupnim cestama. Radi se, kako je navedeno u tekstu, o pretkvalifikacijskom natječaju u kojem kandidati za gradnju mosta moraju dokazati da su sposobni za izvođenje tako obimnog i zahtjevnog posla. Natječaj je otvoren 12. lipnja, a okončan 22. kolovoza.

Potencijalni izvođači koji  prođu taj prvi, pretkvalifikacijski prag, bit će pozvani u drugi krug.

Iako se u tekstu ne navode  imena potencijalnih kandidata koji bi gradili Pelješki most, ističe se kako se radi o etabliranim tvrtkama iz Francuske, Španjolske, Italije, Kine i Južne Koreje.

Udovoljavanje uvjetima natječaja podrazumijeva da tvrtke koje bi gradile Pelješki most u posljednje tri godine imaju prihod od 1,7 milijardi kuna, dakle u visini vrijednosti projekta. Kandidati moraju udovoljavati još jednom važnom uvjetu – da su dosad izveli projekt sličan Pelješkom mostu. Najvažniji kriterij za odabir tvrtke koja će graditi Pelješki most je najpovoljnija cijena.

(Agencija)

Related Posts