U tijeku istraga Nemcovog ubojstva, dopušten marš u znak sjećanja na Nemcova

Moskva – U tijeku je istraga o ubojstvu ruskog oporbenog lidera Borisa Nemcova i razmatraju se svi mogući motivi zločina, kako verzije vezane za njegovu političko djelovanje, tako i osobna neprijateljstva, doznaje se iz policije.

Policija smatra da je ubojica bio profesionalac i da je bio upoznat s kretanjem Borisa Nemcova. Njemu je prišao automobil iz koga je ispaljeno nekoliko metaka od kojih su četiri pogodila Nemcova u leđa. Dvadesetrogodišnja manekenka Ana Duricka iz Kijeva, koja je bila s njim u trenutku ubojstva, nalazi se na ispitivanju u policiji kao svjedokinja ubojsva. Prema neslužbenim informacijama, njih dvoje su večerali u restoranu trgovačkog centra GUM na Crvenom trgu. Nakon toga su izašli na ulicu.

Odvjetnik obitelji Nemcovih izjavio je da je političar dobivao prijetnje od nepoznatih osoba na društvenim mrežama. “Već nekoliko mjeseci stizale su prijetnje na društvenim mrežama. Čak smo podnosili prijave, ali reakcija nije bilo”, kazao je Interfaxu odvjetnik Vadim Prohorov. On je naveo da su na ovaj način Nemcovu prijetili upravo ubojstvom. “Naglašavam da je to bilo prije nekoliko mjeseci”, kazao je Prohorov. Lokalna TV postaja je objavila kratak video na kome se vidi bijeli automobil u vožnji prema mostu na kojem je izvršen zločin. Automobil, za koji se smatra da je u njemu bio ubojica, snimljen je kamerom postavljenom na ulici Iljinka. Policiji je poznat i registarski broj automobila, a pregledavaju se i snimci s kamera jer postoji mogućnost da je snimljen i ubojica.

Gradske vlasti Moskve dopustile su u subotu oporbi da u nedjelju organizira marš kroz središte glavnog grada Rusije u znak sjećanja na oporbenog političara Borisa Nemcova, ubijena u petak. “Dali smo dopuštenje za taj događaj”, izjavio je novinskoj agenciji Ria Novosti dužnosnik grada Moskve Aleksej Majorov, ističući da će se marš kretati preko velikog kamenog mosta na kojem je Nemcov ubijen. Vlasti su dale pristanak za marš koji bi mogao okupiti do 50.000 sudionika. Nemcov, glasni kritičar predsjednika Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja. Pogođen je s četiri metka u leđa dok je bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja u napadu nije ozlijeđena. Nakon tog ubojstva u mafijaškom stilu koje je podsjetilo na kaotične devedesete godine prošlog stoljeća u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, službeni Kremlj je najavio temeljitu istragu i odbacio bilo kakvu umiješanost u zločin. Ubojstvo su osudili SAD i europske zemlje te zatražili hitnu istragu ubojstva i strogo kažnjavanje počinitelja.

You may also like