Home Politika U Tadžikistanu doživotni mandat predsjednika nakon referenduma

U Tadžikistanu doživotni mandat predsjednika nakon referenduma

by Agencije

Birači u Tadžikistanu u nedjelju su na referendumu o ustavnim amandmanima odobrili i onaj koji omogućava doživotni mandat predsjednika Emomalija Rahmona (63) koji gotovo četvrt stoljeća upravlja tom siromašnom srednjoazijskom zemljom.

Kritičari optužuju Rahmona da ne poštuje vjersku slobodu i politički pluralizam. No stanovnici Dušanbea pružili su zdušnu potporu predsjedniku koji je izvukao zemlju iz petogodišnjeg građanskog rata koji je počeo 1992., nepunu godinu dana nakon stjecanja neovisnosti.

Ustavni amandman kojim se ukida ograničenje broja mandata na dužnosti predsjednika dobio je potporu 95 posto birača. Odaziv je bio veći od 90 posto. Rahmon si je sam dodijelio prošle godine počasnu titulu “vođe naroda”.

Odobren je i ustavni amandman kojim se smanjuje životna dob s 35 na 30 godina za obnašanje predsjedničke dužnosti. Taj bi amandman omogućio Rustamu, sinu Emomalija Rahmona kojemu je 28 godina i spominje se kao njegov nasljednik na predsjedničkoj dužnosti, da preuzme dužnost. Organizacija Reporteri bez granica priopćila je u subotu da je vlada “blokirala, zastrašivala i prijetila” neovisnim glasilima prije referenduma.

Related Posts