U Srbiji zaustavljeni migranti koji su krenuli pješice prema Hrvatskoj

Srbijanska policija zaustavila je u nedjelju u Adaševcima oko 150 migranata koji su iz prihvatnog centra u Šidu pješice krenuli ka granici s Hrvatskom, a koje Hrvatska navodno ne želi pustiti preko granice, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS). “Želeći da nastave put ka Hrvatskoj, od 120 do 150 migranata krenulo je pješice iz prihvatnog centra Šid ka auto cesti. Zaustavljeni su u selu Adaševci, a policija ih nenasilnio pokušava vrati u prihvatni centar. Promet je blokiran, migranti sjede na kolovozu”, javio je reporter RTS-a.

Policajci su neslužbeno potrvrdili izvještaču RTS, da migranti nisu bili nasilni, sklonjeni su sa ceste a oko njih je, kako tvrdi RTS, raspoređeno desetak policajaca.

Kako RTS neslužbeno doznaje navodno se radi o migrantima koje hrvatska policija ne pušta preko granice mada tvrde da su iz Sirije, Iraka i Afganistana. Srbiju je, vlakom kojim hrvatska policija migrante prevozi iz Šida, napustilo više od 600 migranata, a u prihvatnom centru je ostalo oko 500.

Beogradski elekronički mediji u međuvremenu prenose priopćenje grčke policije da je Makedonija zatvorila svoju južnu granicu s Grčkom za afganistanske migrante, a propušta samo državljane Iraka i Sirije, te tvrdnje makedonske policije da je i Srbija zatvorila svoju granicu s Makedonijom, što je Beograd službeno demantirao. “Granice su otvorene. Republika Srbija nije ni na koji način zatvorila granicu prema Makedoniji, prema Bugarskoj niti prema bilo kojoj drugoj državi. Svatko, u skladu s pravilima koja su uspostavila Austrija i Slovenija, ima prava da se kreće. Srbija ne odlučuje o načinu i kretanju, tko i kako može proći preko njezina teritorija, a da nije konzultirala države koje su iza nas na migrantskoj ruti”, izjavio je ministar rada i socijane skrbi Aleksandar Vulin.

Prema izvješćima s juga Srbije, u prihvatni centar u Preševu, uz granicu s Makedonijom, tijekom noći je stiglo oko 500 migranata, a u tijeku je njihovo registriranje nakon čega će vlakom i autobusima krenuti perma Šidu, navodi RTS.

Ministri unutarnjih i vanjskih poslova zemalja balkanske migrantske rute i Austrije sastat će se u srijedu u Beču kako bi koordinirali svoje sve strože kontrole granica. Austrija je sazvala sastanak kako bi uskladila politike prema migrantima duž balkanske rute nakon što je u petak uvela dnevne kvote na svojim granicama, kazali su izvori iz ministarstva unutarnjih poslova agenciji dpa.

Sastanak će se održati dan prije sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a u Bruxellesu. Austrija je odlučila da će primati samo 80 zahtjeva za azil na dan i propuštati još 3200 izbjeglica koje žele otići u Njemačku. Balkanske zemlje reagirale su na to tako što su privremeno zatvorile granične prijelaze i prebacuju izbjeglice u skladu s austrijskom kvotama.

Europska komisija, kao i njemački i grčki političari, izrazili su zabrinutost da bi izbjeglice mogle zbog toga zapeti u Grčkoj te da će u Njemačku biti poslano previše ljudi. Austrija je pozvala na sastanak ministre Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

You may also like

0 comments