U Srbiji poskupilo gorivo

Beograd – Gorivo u Srbiji poskupelo je ove nedelje 1,7 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana, zbog rasta cena nafte na globalnom tržištu, koja je dostigla najveću cenu u ovoj godini, 62,53 dolara za barel, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Prosečna cena benzina u Srbiji je 1,085 evra, što je ispod regionalnog proseka, a cena dizela je iznad regionalnog proseka i iznosi 1,177 evra za litar Prosečne cene goriva na benzinskim stanicama iskazane u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka u 10 zemalja okruženja, kreću se u rasponu od 0,95 do 1,39 evra za litar benzina i od 0,829 do 1,222 evra za litar dizel goriva.

Benzin i dizel skuplji su u Hrvatskoj u ovoj, u odnosu odnosu na prošlu nedelju za 2,5 odsto, u Sloveniji oko četiri odsto, u Mađarskoj oko 2,7 odsto, u Bugarskoj je dizel poskupeo za više od sedam odsto, a benzin za četiri odsto, dok je u Grčkoj prosečna cena dizela veća za 5,4 odsto, a benzina za 3,7 odsto. Na regionalnom i globalnom tržištu nafte i naftnih derivata nastavljen je rast cena, a sirova nafta tipa BRENT dostigla je za 2015. godinu rekordnih 62,53 dolara za barel. Barel sirove nafta BRENT skuplji je skoro 15 dolara nego pre mesec dan. Juče je ostvarena najviša cena tog tipa nafte u 2015. godini od 62,53 dolara za barel, dok je 13. januara koštala 47,82 dolara za barel.

Isti trend rasta cena ima i benzin i dizel koje su relevantan reper za veleprodajno tržište derivata nafte i u našoj zemlji i u regionu. Nastavljen je rast cena naftnih derivata započet krajem prošlog meseca, tako da te promene sve više utiču i na maloprodajne cene u čitavom regionu, saopštio je UNKS.