U Srbiji opada potpora ulasku u EU

Eurooptimizam u Srbiji opada, pokazuju posljednja istraživanja javnog mišljenja po kojima bi za ulazak u Europsku uniji (EU) glasovalo 47 posto građana, a 29 bi se izjasnilo protiv, dok je u anketama od prije dvije godine za članstvo u EU bilo 56 posto građana.

Ukoliko bi danas bio raspisan referendum s upitom “jeste li za ulazak u Europsku uniju?”- pozitivan odgovor dalo bi 47 posto građana Srbije, 29 posto bilo bi protiv, a manje od 10 posto nema jasno mišljenje.
Prema posljednjem istraživanju javnog mišljenja, koji je krajem prosinca 2016. proveo Ured za europske integracije srbijanske vlade, na plebiscitu o članstvu u EU 15 posto građana uopće ne bi sudjelovalo, dok  devet posto ne zna što bi odgovorili na to pitanje.
Od ukupnog broja ispitanika njih 64 posto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo provoditi i mimo eurointegracijske agende, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije.
Za anketirane su najznačajnije promjene koje najviše utječu na svakodnevni život reforma zdravstva (16 posto), pravosuđa (14 posto), borba protiv korupcije (16 posto), reforma obrazovanja (10 posto) te reforma poljoprivrede, također 10 posto.
Od onih koji bi glasovali za ulazak u EU najveći broj ispitanika, njih 17 posto, vjeruje da članstvo u EU predstavlja veće mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih, mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU kao i mogućnost da se uredi stanje u vlastitoj državi.
Usporedbe radi, prema istraživanjima javnog mišljenja agencije TMS GAlup iz listopada 2015. objavljenim u prosincu te godine, za članstvo Srbije u Europskoj uniji na referendumu bi glasovalo 56 posto građana, a protiv 26 posto.
Ured za europske integracije srbijanske vlade u srpnju 2015. u Srbiji objavio je rezultate po kojima bi za članstvo u Europskoj uniji (EU) bilo 49 posto građana ili pet posto više nego u prosincu 2014 godine, 28 posto bilo bi protiv, 17 posto ne bi sudjelovalo na referendumu, dok šest posto nije sigurno kako bi odgovorilo na ovo pitanje.

(Agencije)

You may also like

0 comments