U Srbiji do 2054. godine dvadeset puta više energije od sunca

Ukupna instalirana snaga vjetroelektrana u Srbiji mogla bi naglo narasti sa 20 MW u 2014. godini na čak 542 MW koji se očekuju do 2025. godine, navodi britanska tvrtka za istraživanja i konzulting GlobalData. Očekivanja novih projekata potaknuta su nizom najava novih projekata u protekle tri godine.  GlobalData u svojem najnovijem izvješću navodi kako bi srpski sektor energije vjetra do kraja 2015. godine mogao narasti na 122 MW, a do 2025. bi trebao rasti po godišnjoj stopi od 35 posto.

Sneha Susan Elias, analitičarka zadužena za sektor energetike u tvrtki GlobalData, napominje kako su feed-in tarife koje su uređene kroz Zakon o energiji iz 2004. godine te nekoliko posebnih odredbi, glavni program potpore obnovljivim izvorima energije u Srbiji te kako će pomoći rastu sektora energije vjetra. Elias napominje: “Operateri elektrana moraju dobiti status povlaštenog proizvođača električne energije kako bi dobili odgovarajuću cijenu za proizvodnju električne energije u skladu sa zakonskim odredbama”.

Nakon sklapanja ugovora o kupovini električne energije sa proizvođačem električne energije, državna elektroenergetska tvrtka Elektroprivreda Srbije, zakonski je obvezna kupiti ukupnu količinu proizvedene električne energije po poticajnim cijenama. Tehnologije proizvodnje električne energije koje su prihvatljive u ovom sustavu poticanja uključuju hidroelektrana, elektrane na bioplin i biomasu, geotermalne elektrane te solarne i vjetroelektrane”.  Analitičarka dodaje kako je energija vjetra zauzimala udjel manji od 0.1 postou ukupnom energetskom miksu Srbije tijekom 2014. godine, no investitori polako počinju iskorištavati potencijal vjetra u područjima kao što su Jastrebac, Stara Planina, Juhor, Suva Planina, Tupižnica, Ozren i Vlasina kao i grad Vršac te selo Krepoljina.

You may also like