U Španjolskoj nužni novi izbori

Španjolci će na nove parlamentarne izbore 26. lipnja jer niti jedna od četiri vodeće stranke ne može sastaviti vladu, zaključak je bilateralnih sastanaka kralja Felipea VI. i lidera političkih stranaka koji su završeni u utorak navečer.

Felipe VI. je nakon posljednjeg sastanka, s tehničkim konzervativnim premijerom Marianom Rajoyem, priopćio kako niti jedan kandidat nema dovoljnu podršku u parlamentu da bude izabran za novog premijera čime se nastavlja politička neizvjesnost u mediteranskoj zemlji iscrpljenoj dugogodišnjom gospodarskom krizom.

Zakonski rok u kojem Španjolska mora dobiti vladu je idući ponedjeljak, 2. svibnja, no s obzirom na nesuglasice četiriju stranaka sasvim je izgledno raspuštanje parlamenta idući tjedan.

Na izborima održanima 20. prosinca vladajuća Rajoyeva Narodna stranka desnog centra osvojila je 123 mjesta, Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) Pedra Sancheza 90 mjesta, Podemos Pabla Iglesiasa koji se protivi mjerama štednje 69, a stranka centra Građani 40 mjesta.

Unatoč teškim pregovorima koji traju već četiri mjeseca niti jedna stranka nije uspjela dogovoriti koaliciju koja bi imala najmanje 176 od 350 mjesta u parlamentu, odnosno natpolovičnu većinu.

Najnoviji verbalni sukob na ljevici, između PSOE-a i Podemosa, čini se da je u utorak definitivno razbio mogućnost stvaranja lijeve koalicije u kojoj bi bila i stranka Građani ili pak manje regionalne stranke. “Osuđeni smo na nove izbore. Ne mogu ništa učiniti protiv blokade Rajoya i Iglesiasa”, izjavio je Pedro Sanchez vođa PSOE-a, stranke lijevog centra, nakon susreta s kraljem. “Fotelje su nažalost blokirale promjene. Gospodin Iglesias nikada nije htio koalirati s nama”, dodao je.

Iglesias, lider Podemosa, rekao je kako je on vidio “ne” od strane PSOE-a. PSOE je u budućoj vladi htio imati i stranku Građani s kojom je već neuspješno tražio podršku parlamenta, što je neprihvatljivo Podemosu.

U Španjolskoj se 35 godina na vlasti mijenjaju PSOE i Narodna stranka, a zemlja nije navikla na stvaranje koalicija na nacionalnoj razini. Gospodarska kriza i druga po visini stopa nezaposlenosti u EU, nakon Grčke, te brojni korupcijski skandali doveli su do osnivanja novih stranaka Podemosa i Građana. “Nakon vrednovanja informacija koje su proslijedili predstavnici izabranih stranaka, koje su sudjelovale na sastanku, konstatiram da ne postoji kandidat za premijera koji bi računao na potrebnu podršku parlamenta”, navedeno je u priopćenju kralja.

 

You may also like

0 comments