U slučaju pobjede najavljuje novi deficit

Justin Trudeau
Kanadski premijer na odlasku Justin Trudeau izložio je u nedjelju svoj izborni program u kojemu predviđa povećanje proračunskog deficita vlade radi financiranja predizbornih obećanja bude li u listopadu izabran na drugi četverogodišnji mandat.

To je promjena smjera u odnosu na 2015. kada je liberalni čelnik došao na vlast zahvaljujući obećanju da će se već u 2019. vratiti uravnoteženom proračunu nakon triju uzastopnih godina deficita kako bi “pomogao srednjem sloju”.

Po predviđanjima Liberalne stranke deficit od 13,1 milijardu eura planiran za tekuću financijsku godinu (2019. – 20.) porast će u idućoj godini na 18,9 milijarda eura, nakon čega će se u naredne tri godine pomalo smanjivati.

U idućoj godini liberalni kandidat predviđa 6,4 milijarde eura vladinih dodatnih troškova radi financiranja smanjenja poreza, borbe s klimatskim promjenama i pomoći srednjem sloju i studentima.

Radi ostvarivanja novih prihoda liberalna vlada će, pobijedi li na izborima 21. listopada, uvesti porez za velike internetske kompanije po uzoru na Francusku koja će do kraja godine uvesti takozvani GAFA porez (kratica koja označava Google, Amazon, Facebook i Apple).

Luksuzni proizvodi poput automobila, brodova i privatnih zrakoplova kojih cijena premašuje 100.000 kanadskih dolara (69.000 eura) oporezivali bi se po stopi od 10 posto.

You may also like