U slučaju neuspjeha sastanka Grčka će tražiti summit šefova država i vlada Europske unije

Bruxelles – Dok Yanis varoufakis očekuje “bijeli dim” i nastavak pomoći Trojke Grčkoj bez ikakvih uvjeta, glavni europski rizničar, Njemačka, u petak je ublažila retoriku spram Grčke dok ministri financija eurozone vode utrku s vremenom kako bi uspjeli pronaći rješenje prije isteka roka, zadnjeg dana veljače.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel Christiane Wirtz rekla je da je posljednji grčki prijedlog u kojem traži produljenje sporazuma o zajmu s EU dobar signal koji može biti temelj za daljnje pregovore, ali u sadašnjem obliku još nije dovoljan. To je ipak mnogo pomirljivija poruka od one njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeueblea, koji je u četvrtak glatko odbio taj prijedlog grčkog kolege Yanis Varoufakis. “Pismo grčkog ministra financija jasno ukazuje na to da je Grčka i dalje zainteresirana za potporu Europske unije. Pismo je dobar signal koji omogućuje nastavak pregovore”, rekla je Wirtz.

Grčki premijer Alexis Tsipras izrazio je “uvjerenost” da će zahtjev njegove vlade za šestmjesečnim produljenjem zajma biti prihvaćen unatoč njemačkim prigovorima i pozvao na “povijesnu političku odluku” oko postizanja sporazuma. “Grčka je učinila sve što se može kako bismo postigli rješenje koje će biti na korist svima, na temelju načela dvostrukog poštovanja – poštovanja europskih pravila i poštovanja izbornih rezultata zemalja članica”, napisao je Tsipras u izjavi koju je poslao Reutersu. “Siguran sam da će pismo Grčke u kojem se traži šestmjesečno produženje sporazuma o zajmu biti prihvaćeno, zajedno sa svim uvjetima koji ga prate. Ovo je trenutak za povijesnu političku odluku za budućnost Europe”, napisao je Tsipras.

Nekoliko sati uoči presudnih razgovora ministara financija eurozone u Bruxellesu jedan je visoki grčki dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, ustvrdio kako je sporazum blizu. Kazao je da je Grčka napravila mnogo ustupaka kako bi se sporazum postigao te da i eurozona mora pokazati malo fleksibilnosti. “Mi smo prešli četiri petine puta, oni moraju jednu”, rekao je taj dužnosnik, dodavši da Grčka želi da se sporazum postigne u petak, ali da neće pokleknuti pod pritiskom euroskupine.

Program izvlačenja Grčke iz dužničke krize, vrijedan 240 milijardi eura, ističe krajem ovog mjeseca pa bi bez novih sredstava izvana Grčka do kraja ožujka mogla ostati bez novaca, što bi je približilo izlasku iz eurozone, kažu stručnjaci. Jačaju diplomatski napori u cilju izbjegavanja bankrota Grčke, koji bi mogao izazvati velike poremećaje na svjetskim financijskim tržištima. U četvrtak su Merkel i Cipras održali prvi doista sadržajni telefonski razgovor, a francuski predsjednik Francois Hollande Ciprasu je rekao kako će razgovarati njemačku kancelarku tijekom njihovog susreta u petak u Parizu, rekao je neimenovani grčki dužnosnik.

Američki ministar financija Jack Lew u kontaktima s grčkim, nizozemskim i francuskim kolegama založio se za postizanje kompromisa s Grčkom. SAD, koji iskazuje razumijevanje za grčke zahtjeve za ublažavanje programa štednje, zabrinjava mogući utjecaj koje bi mogao imati neuspjeh pregovora na ionako slabo svjetsko gospodarstvo. Njemački član Europske komisije Guenther Oettinger izrazio je uvjerenje da bi Grčka sa svojim kreditorima mogla postići sporazum, ali će za to možda trebati još jedan sastanak euroskupine sljedećeg tjedna. “Radimo na tome da Grčka ostane u eurozoni i zato mislim da će sporazum biti moguće postići u idućih osam dana – bude li potrebno, i uz još jedan sastanak čelnika vlada”, rekao je Oettinger za radio Deutschlandfunk. Predsjednik Euroskupine Jeroen Dijsselbloem rekao je da ovog petka ističe rok za sporazum o Grčkoj jer bilo kakvo produženje ili promjenu sporazuma o kreditiranju koji istječe 28. veljače mora odobriti nekoliko nacionalnih parlamenata.

U slučaju neuspjeha sastanka u petak, iduća nužna etapa u traženju rješenja mogla bi biti “europski summit” predsjednika država i vlada, ocijenio je u petak Nikos Papas, državni ministar u grčkoj vladi i bliski suradnik premijera Tsiprasa. “Ne postignemo li sporazum, mislim da bi se problem mogao riješiti političkim intervencijama na najvišoj razini. Govorim o europskom sastanku na vrhu”, rekao je Papas za radio Parapolitiku.

Upozorio je da grčka vlada nije spremna na dodatne ustupke u svojim prijedlozima. “Poruka se neće mijenjati, na njoj je potpis ministra gospodarstva. Ili će je prihvatiti ili neće, trećeg rješenja nema”, rekao je Papas. Atena je u četvrtak dala do znanja da je njezin prijedlog za produženje kreditiranja iznesen po načelu – “Uzmi ili ostavi”. “Ne dolazi u obzir da tražimo odobrenje za donošenje zakona” o unutarnjopolitičkim stvarima, upozorio je. “Sad smo na onoj točki na kojoj svaka strana mora pokazati da li želi rješenje ili ne”, zaključio je. Iako bi posljedice mogućeg izlaska Grčke iz eurozone bile jako ozbiljne po sve pa i Njemačku kao najvećeg pojedinačnog europskog kreditora s 50 milijardi eura, Schaeuble je rekao da to ne bi bilo poželjno, ali bi se moglo prebroditi i to potkrijepio činjenicom da na svjetskim financijskim tržištima ovog tjedna nije bilo nikakvih potresa nakon spominjanja te mogućnosti.

No, puno manje povjerenja u budućnost su iskazali Grci koji su u posljednjih 48 sati iz banaka izvukli više od 2 milijarde eura ušteđevine, što bi moglo primorati tamošnju središnju banku da, po uzoru na Tsipar 2013., uvede kontrolu kapitala i obustavi isplate građanima u bankama na neodređeno vrijeme.

You may also like