U Sloveniju je ušlo tri vlaka sa migrantima

U nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro u slovensku Dobovu su stigla tri vlaka iz istočne Slavonije s gotovo 3200 migranata i izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka, potvrdila je slovenska policija.

Većina ih je iz Dobove već prebačena u prihvatne centre unutar Slovenije, najviše u Šentilj, gdje je jutros po evidenciji policijske uprave Maribor bilo 4348 migranata – muškaraca, žena i djece koji čekaju da u dogovoru s austrijskim vlastima počne njihovo prebacivanje u austrijske tranzitne centre jer tijekom noći nije bilo prelazaka. Migranti koji su sinoć i jutros stigli u Dobovu osim u Šentilju smješteni su u Gornjoj Radgoni, gdje ih je 740 ukupno, te u Lendavi gdje ih je smješteno oko 600.

Tijekom jutarnjih sati 600 izbjeglica i migranata iz Dobove je preko Jesenica u Austriju prebačeno vlakom, u dogovoru austrijske i slovenske policije. Od sredine prošlog mjeseca, kad se izbjeglički val s Mađarske preusmjerio na Sloveniju, u nju je prema podacima policije ušlo 126.370 migranta, a njih 95 posto već je prešlo u Austriju, Njemačku i ostale europske države koje migranti navode kao svoju ciljnu destinaciju.

Europska unija je u nedjelju objavila da će izdvojiti još 28 milijuna eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Jordanu kako bi mogli spremni dočekati zimu.Informaciju je objavio europski povjerenik za humanitarnu pomoć Christos Stylianides koji boravi u posjetu izbjegličkom kampu Zaatari u kojemu je smješteno 80.000 sirijskih izbjeglica, 80 km sjeverno od Amana. “Ovim novcem će se moći pokriti najveće potrebe sirijskih izbjeglica i zajednica koje su ih prihvatile”, rekao je Stylianides pred novinarima.

No, ta pomoć nije rješenje, ocijenio je. “Samo političko rješenje može zaustaviti sirijsku krizu. Samo će onda Sirijci moći gledati u budućnost, u bolju budućnost”, kazao je. Uz ovih 28 milijuna eura, ukupna vrijednost humanitarne pomoći EU-a za sirijske izbjeglice u Jordanu od početka sirijske krize 2011. penje se na 198 milijuna. “Glavna zadaća ove nove pomoći jest pomoći partnerskim organizacijama da najranjivije izbjegličke obitelji pripreme za zimu osiguravajući im novčanu pomoć za ogrjev, deke i kućanske potrepštine”, dodaje EU u priopćenju.

You may also like

0 comments