U Sloveniji manje od 10 posto dužnika ostvarilo otpis

Uvjete za otpis starih dugova koje je sredinom prošle godine postavila slovenska vlada ispunilo je manje od deset posto dužnika u teškoj socijalnoj situaciji, a neki nisu niti predali molbe, iako se procjenjivalo da će u program biti uključeno oko 100.000 ljudi, potvrdilo je ministarstvo za rad i socijalnu skrb, pa neki akciju sada nazivaju propalim projektom, dok je vlada njome zadovoljna.

“Zadovoljni smo jer smo dokazali da postoji solidarnost prema siromašnima”, kazala je za ljubljansko “Delo” ministrica za rad i socijalnu skrb Anja Kopač Mrak. Pitanje otpisa dugova prezaduženima postalo je prije godinu dana u Sloveniji istaknuta politička tema pa je oporbena Udružena ljevica (ZL) predlagala radikalni zakon kojim bi se svim socijalno ugroženim osobama zakonski otpisali stari dugovi, što je vlada odbila, pa je prihvaćen njen paket pomoći siromašnima. Njime su određeni strogi uvjeti, prema kojima su otpis dugova nastalih do kraja 2013. mogli ostvariti samo primatelji zaštitnog dodatka na plaću ili mirovinu, veterani rata za samostalnost i oni koji primaju socijalnu potporu. Uz to, propisano je da se dugovi ne otpisuju silom zakona nego dobrovoljnim dogovorom s bankama, komunalnim poduzećima, općinama, teleoperaterima i ministarstvom financija.

U sporazum o otpisu dugovanja na kraju je bilo uključeno 120 općina, 93 poduzeća, ministarstvo rada i ministarstvo financija, nekoliko banaka i humanitarnih organizacija, poput Crvenog križa i Društva za zaštitu mladeži. Najveća slovenska banka je u sklopu projekta otpisala 123.000 eura dužnicima u postupku ovrhe, nekoliko stotina tisuća otpisala su komunalna poduzeća, oko 100.000 eura ministarstvo za rad i socijalnu skrb, a manje iznose teleoperateri i osiguravajuća društva. Ukupni iznos otisanih dugova još nije objavljen.

Vlada premijera Cerara smatra da je projekt uspio, no neki drže da se radilo o jednoj vrsti političke promocije vlade koja se pokazala potpuno neučinkovitom glede smanjenja problema prezaduženih i siromašnih “Zakon o kriterijima za otpis dugova donesen je kako bi se popravio imidž glavnih političkih aktera, a pokazao se potpuno neučinkovitim s obzirom na najave o pomoći za 100.000 dužnika”, kazala je za “Delo” Barbara Rajgelj s Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani. Prema službenim podacima, u Sloveniji ispod statističkog praga siromaštva živi 290.000 ljudi, a među njima je 170.000 koji se tretiraju kao izravno socijalno ugroženi.

You may also like

0 comments