U sljedećoj se godini očekuje disciplina u potrošnji nafte

Izvješće IEA
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima suočit će se iduće godine sa žestokom konkurencijom, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

„Zemlje OPEC+ suočavaju se s velikom izazovom u 2020. godini jer se očekuje nagli pad potražnje za njihovom sirovom naftom”, konstatira IEA u najnovijem mjesečnom izvješću.

Agencija procjenjuje da će ponuda nafte iz neovisnih proizvođača iduće godine rasti za 2,3 milijuna barela dnevno, u usporedbi s 1,8 milijuna barela dnevno u 2019. godini, zbog proizvodnje u SAD-u, Brazilu, Norveškoj i Gvajani. „Veliki višak u ponudi koji će se vjerojatno formirati u prvoj polovini sljedeće godine teško da će biti utjeha ministrima OPEC+ koji će se početkom idućeg mjeseca okupiti u Beču”, napominju u IEA-i.

Američka je proizvodnja u listopadu rasla za 145 tisuća barela dnevno ali će trend posustajanja tog rasta, koji je započeo u prvoj polovini godine, vjerojatno biti nastavljen jer tvrtke daju prednost disciplini u potrošnji, procjenjuju u IEA-i.

Agencija procjenjuje da će potražnja za OPEC-ovom sirovom naftom iduće godine iznositi 28,9 milijuna barela dnevno, što je milijun barela dnevno manje no što kartel trenutno proizvodi.

Potvrdili su pak procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, od milijun odnosno 1,2 milijuna barela dnevno, upozorivši ipak da njezine procjene možda blago podcjenjuju utjecaj izmijenjenih carina u sklopu američko-kineskog trgovinskog rata. Budu li neke ili čak sve carine ukinute u sljedećih nekoliko mjeseci, “rast svjetskog gospodarstva i potražnje za naftnom značajno će ubrzati”, iako taj oporavak neće biti trenutan, upozoravaju.

Potražnja za naftom u ovoj je godini pala prvi puta od 2009. zbog slabije aktivnosti rafinerija u prva tri kvartala, podsjećaju, dodajući da bi se u četvrtom tromjesečju i u 2020. godini prerada trebala oporaviti.

You may also like

0 comments