U sjeni Netanjahuova govora, vječni pregovori s Iranom

Obogaćivanje uranija, sankcije, pregovori… Već deset godina Zapad i Iran se natežu oko iranskog atomskog programa. Izgleda da je konačno kraj na vidiku. Evo kronologije događaja.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje u švicarskom Montreuxu vode pregovore s Iranom o njegovom atomskom programu. U Montreuxu su razgovarali i američki ministar vanjskih poslova John Kerry i njegov iranski kolega Muhamed Džavad Šerif. Za postizanje dogovora s Iranom zemlje članice Vijeća sigurnosti, pet stalnih članica i Njemačka (Skupina 5+1), postavile su vremenski okvir do kraja ožujka do kada bi se najkasnije trebao postići dogovor. Trenutno pitanje glasi: koliko obogaćenog uranija za dobivanje atomske energije Teheran smije proizvesti? Pregovori o iranskom atomskom programu se, uz prekide, vode od 2006. godine. Zapad, Izrael, ali i neke druge zemlje optužuju Iran da radi na izgradnji atomske bombe. Iran to opovrgava i tvrdi da se radi samo o proizvodnji atomske energije u civilne svrhe.

Kronologija:

Ožujak 2006.: Prvi prijepori, Teheran odbija ispuniti zahtjev Vijeća sigurnosti da u roku od 30 dana obustavi provedbu postupka za obogaćivanje uranija.

Prosinac 2006.: Kazna, Vijeće sigurnosti uvodi prve sankcije protiv Irana.

Veljača 2010.: Provokacija, Iran je objavio da je obogatio uranij na 20 posto te da je u mogućnosti proizvesti i uranij čistoće od 80 posto. To je dovoljno za proizvodnju atomskog oružja.

Siječanj 2011.: Prekid pregovora, u Istambulu su na neodređeno vrijeme prekinuti pregovori pet članica Vijeća sigurnosti s pravom veta i Njemačke s Iranom.

Siječanj 2012.: Teheran napreduje, priopćio je kako  su iranski znanstvenici uspjeli proizvesti vlastitu radioaktivnu šipku.

Veljača 2012.: Financijske sankcije, bankovni računi Iranske središnje banke u Europskoj uniji su zamrznuti. Američki predsjednik Barack Obama izdao je nalog da se u SAD-u blokira imovina iranske vlade i Iranske središnje banke.

Veljača 2012.: Sprečavanje kontrole, kontrolorima IAEA-a (Međunarodna agencija za atomsku energiju) zabranjuje se pristup sumnjivim vojnim postrojenjima u Parchinu kod Teherana.

Ožujak 2012.: SAD smanjuje uvoz nafte, Obama odobrava do tada najstrože sankcije protiv Irana. Cilj je onemogućavanje izvoza iranske nafte širom svijeta.

Travanj 2012.: Povratak za pregovarački stol, u Istambulu se nastavljaju pregovori pet članica Vijeća sigurnosti i Njemačke s Iranom. Konkretnih rezultata, međutim, nema.

Srpanj 2012.: Pooštrenje sankcija. Američki predsjednik Obama uvodi nove sankcije protiv Irana. Direktno je pogođen državni biznis s naftom. U veljači 2013. Ministarstvo financija SAD-a pooštrava mjere.

Veljača 2013.: Spremnost na nove pregovore. Na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu iranski ministar vanjskih poslova Ali-Akbar Salehi je priopćio da je Iran pod određenim uvjetima spreman na nove pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kao uvjet postavlja direktne pregovore sa SAD-om. Ove ponude su zvučale mnogo pomirljivije nego obično. Nakon stanke, predstavnici skupine 5+1 i Teherana nastavljaju pregovore u Almatiju u Kazahstanu.

Ožujak 2013.: Prijetnje vojnom silom. Američki predsjednik Barack Obama tijekom posjeta Izraelu je naglasio da je SAD u slučaju nužde spreman i vojnom silom spriječiti nuklearno naoružavanje Irana.

Rujan 2013.: Povratak za pregovarački stol. Međunarodni pregovori o iranskom atomskom programu nastavljaju se u Beču.

Siječanj 2014.: Popuštanje sankcija. Nakon obustave obogaćivanja uranija u Iranu, SAD i EU ublažavaju sankcije protiv te zemlje. Ali unatoč popuštanju napetosti atomski spor je još daleko od rješenja. U studenome se pregovori produžavaju do 2015. godine.

Veljača 2015.: SAD i Iran pregovaraju. u Ženevi se sastaju John Kerry i njegov iranski kolega Muhamed Džavad Šarif. Ostvaren je napredak, čulo se u krugovima američke delegacije u Ženevi. Šarif je u razgovoru za agenciju Fars pregovore ocijenio “ozbiljnima i konstruktivnima”. Pregovori će biti nastavljeni.

Ožujak 2015.: Otvoren kraj. Pregovori se nastavljaju u Montreuxu. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier potvrđuje spremnost iranske vlade na ozbiljne pregovore sa Zapadom.

 

You may also like