Home Geopolitika U Siriji traje evakuacija šijitskih sela

U Siriji traje evakuacija šijitskih sela

by Agencije

Deset autobusa napustilo je u ponedjeljak ujutro opkoljena šijitska sela al-Fua i Kefraja, u blizini Idliba u Siriji, odvozeći njihove stanovnike iz područja koje još uvijek drže pobunjenici prema Alepu, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Evakuacija ranjenih i ostalih civila iz tih sela, naklonjenih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, a koja su opkolili sirijski pobunjenici, uvjet je za evakuaciju ljudi iz pobunjeničke zone Alepa, koju su zaposjele sirijske snage, objavili su u nedjelju sirijski mediji. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u nedjelju je objavio kako očekuje nastavak evakuaciju civila i ranjenih iz opkoljenog istočnog Alepa, dok se istodobno tijekom dana očekivalo glasanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji koja predviđa da operaciju evakuacije u Alepu nadziru UN-ovi promatrači.

Sirijska vojska prethodno je obustavila evakuacije u petak jer navodno “pobunjenici nisu poštivali uvjete sporazuma”. Međutim, Sirijski opservatorij za ljudska prava kazao je da je evakuacija istočnih dijelova Alepa, koji su prošli tjedan pale u ruke režima vojske predsjednika Bašara al-Asada, prekinuta zbog zahtjeva da se evakuiraju i stanovnici šjitskih sela al-Fua i Kefraja.

Tisuće promrzlih, uplašenih ljudi, među njima mnogo žena i djece, ranjenih i bolesnih zatočeno je u enklavi u istočnom Alepu, objavio je ICRC. U nedjelju navečer Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je kako su evakuacije pobunjenika i civila iz istočnog Alepa i dvaju šijitskih sela okruženih pobunjenicima na sjeverozapadu Sirije odgođene do daljnjega zbog napada naoružanih napadača na autobuse i zbog “nepostojanja sigurnosnih jamstava za evakuirane”.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je u nedjelju glasati o francuskom prijedlogu rezolucije kojom se promatračima UN-a želi omogućiti nadzor evakuacije iz opkoljenih područja Alepa te zaštitu civila koji ondje ostaju, no zbog snažnog protivljenja Rusije to nije učinjeno. U međuvremenu je VS postiglo kompromisni dogovor te bi tijekom ponedjeljka trebala bi biti izglasana rezolucija o promatračima u Alepu.

Francuski nacrt rezolucije predviđao je da glavni tajnik UN-a rasporedi promatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih dijelova Alepa i nadzirali poštivanje međunarodnog prava. Rusija je pak smatrala da za slanje promatrača mora postojati odobrenje sirijske vlade. Po njezinom prijedlogu rezolucije glavni tajnik se poziva da osigura sigurnost “u koordinaciji sa zainteresiranim stranama”, uključujući sirijsku vojsku koja sada kontrolira istočni dio Alepa, kako bi se “omogućilo osoblju UN-a da prati uvjete u kojima se nalaze civili koji ostaju u Alepu”.

Humanitarne organizacije UNHCR i Crveni križ dramatičnim su upozorenjima u subotu pozvali strane da žurno dogovore hitnu evakuaciju radi spasa “tisuća života” iz Alepa. Svim civilima mora odmah biti dopušten izlazak iz istočnog Alepa i sirijski rat mora prestati kako bi se spriječile patnje drugdje, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi. Procjenjuje se da je oko 40.000 civila ostalo u posljednjem području koji su držali pobunjenici u Alepu s oko 1500 do 5000 boraca i njihovih obitelji, rekao je UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Related Posts