U siječnju porastao indeks pouzdanja središnje banke

RBA Analiza
Prema posljednjim podacima HNB-ove Ankete o pouzdanju potrošača (koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj) za prvi mjesec 2021. godine, kod indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja zabilježen je rast na mjesečnoj te nastavak pada na godišnjoj razini.

Dok mjesečna kretanja posljednjih nekoliko mjeseci bilježe mješovite izvedbe, godišnja kretanja zabilježila su nastavak padajućeg trenda jedanaesti mjesec zaredom kod indeksa pouzdanja i očekivanja, dok je kod indeksa raspoloženja padajući trend prisutan posljednjih deset mjeseci.

Tako se indeks pouzdanja potrošača (IPP) krajem siječnja popeo na -16,5 bodova (+2,9 bb u odnosu na prosinac 2020., dok je u odnosu na siječanj prošle godine pad iznosio 17,8 bb). Od područja koje pokriva ovaj indeks, rast u odnosu na prosinac zabilježen je kod svih anketnih pitanja, s najsnažnije izraženim rastom kod pitanja vezanog za promjenu financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci.

Drugi u nizu, indeks očekivanja potrošača, IOP (koji se odnosi na očekivanja o financijskoj situaciji u kućanstvima te na očekivanja o ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci) u siječnju je iznosio -15,2 bodova te je u odnosu na prosinac 2020. bio viši za 3,6 bb. Pri tome je rast zabilježen kod svih anketnih područja, a najizraženiji je također bio kod očekivanja vezanih za promjenu financijske situacije kućanstava u sljedećih 12 mjeseci. Na godišnjoj razini, isti indeks bio je niži za 22,3 bb.

Indeks raspoloženja potrošača, IRP (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) krajem siječnja bio je na razini od -33,5 bodova pri čemu je nakon četiri mjeseca negativnih kretanja, na mjesečnoj razini zabilježio rast od 1,0 bb. S druge strane, na godišnjoj razini zabilježen je pad od razmjerno snažnih 27,0 bb. Pri tome je najveći doprinos mjesečnom rastu došao od odgovora na pitanja vezana za promjenu ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci.

Iako sva tri kompozitna indeksa bilježe stanovita poboljšanja na mjesečnoj razini njihove vrijednosti trenutno se nalaze na razinama s početka 2017. godine. Uz očekivanje početka gospodarskog oporavka u ovoj godini ohrabruje podatak o poboljšanju potrošačkog optimizma na početku 2021. podržan boljim očekivanjima glede financijske situacije u kućanstvu za 12 mjeseci u usporedbi sa stanjem danas. S polaganim gospodarskim oporavkom očekujemo i povratak indeksa pouzdanja potrošača na više razine.

You may also like

0 comments