U saslušanju se još nije moglo puno čuti

Američki kongres saslušava svjedoke u istrazi protiv Donalda Trumpa.
I to se može pratiti uživo, preko televizije. Dosad se nije moglo čuti puno novoga, smatra dopisnica DW-a iz Washingtona Carla Bleiker.

Američki Demokrati i Republikanci jasno su podijeljeni oko pitanja opoziva Donalda Trumpa. Ta podjela bila je posebno vidljiva u prvom otvorenom saslušanju ove srijede. Demokrat Adam Schiff, predsjednik odbora za tajne službe u Predstavničkom domu američkoga Kongresa, bio je ogorčen ponašanjem američkog predsjednika u Ukrajini: „Ako ovakvo ponašanje ne zaslužuje opoziv, što bi onda to zaslužilo?”- zapitao se on.

A Devin Nunes, predstavnik Republikanaca u tom istom odboru, opisao je cijeli postupak kao „pažljivo orkestriranu zlonamjernu medijsku kampanju” protiv američkog predsjednika. Dakle, sve je kao i obično. Ispitivanje prva dva svjedoka vjerojatno nije puno utjecalo na mišljenja Trumpovih pristaša, a ni njegovih protivnika.

Doduše, obje strane su se pošteno potrudile. Saslušanja su trajala oko šest sati, pitanja su postavljali članovi Kongresa i odvjetnici političkih stranaka, a odgovarali su obnašatelj dužnosti američkog veleposlanika u Ukrajini William Taylor i američki diplomat i stručnjak za Ukrajinu George Kent.

Šest sati – dva puta duže nego najnoviji film iz Marvelovog niza Osvetnici, ali s puno manje akcije. Čak su i ljubitelji politike u Washingtonu morali prije ili kasnije zadrijemati. A ako već od ranije niste znali što je to Trump rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, tko je Rudolph Giuliani, tko je bivša američka veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch, tko je američki izaslanik za Europsku uniju Gordon Sondland, tko je što nudio ili nije nudio – vjerojatno ste zadrijemali već tijekom početnih govora dvojice svjedoka.

Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa od američkog Vrhovnog suda traže da zaustavi objavu njegovih poreznih prijava, čime se borba za informacije o predsjednikovom financijskom stanju seli na najviše pravno tijelo u SAD-u.

Nismo doznali puno. Ali iskaz Williama Taylora, iskusnog diplomata, koji je već služio kao veleposlanik u Ukrajini za vrijeme vladavine Georgea Busha mlađeg, ipak je bio donekle depresivan. Taylor je rekao da ga je prije preuzimanja dužnosti veleposlanika u lipnju 2019. državni tajnik Mike Pompeo uvjeravao da se ništa neće promijeniti u američkoj podršci Ukrajini. A zatim Taylor kaže da je iz dana u dan bivao sve zabrinutiji kada je ustanovio da je američka vlada zaobilazila diplomatske kanale, i – kako on kaže – bila spremna pomoći Ukrajini samo ako Zelenski na televiziji objavi istragu protiv Huntera, sina Joea Bidena.

Taylorov iskaz ima veliku težinu, posebno jer se u srijedu pokazalo da on nije ni fanatični Trumpov protivnik ni pristaša Demokrata, već samo iskusni diplomat koji nije znao što da radi zbog ponašanja svoje vlade i koji više nije znao kako odgovoriti na pitanja svojih ukrajinskih sugovornika.

Jedan od glavnih argumenata Republikanaca u srijedu je bio da nijedan od svjedoka nije osobno razgovarao s predsjednikom Trumpom i da su dio iskaza bazirali na onome što su čuli iz druge ruke. Kritičari smatraju da to znači da njihove informacije nisu pouzdane, jer osobe koje su razgovarale s Kentom ili Taylorom možda nisu bile u pravu ili su namjerno lagale.

Ovaj argument djeluje uvjerljivo na prvi pogled, ali gubi na težini ako se uzme u obzir da je Trumpova administracija zabranila mnogim svjedocima da se pojave pred Kongresom, iako možda imaju informacije iz prve ruke. Nakon žalbi Republikanca jedan predstavnik Demokrata je predložio da se Trump osobno pojavi kao svjedok. „ Može sjesti upravo tamo”, rekao je taj zastupnik, pokazujući na klupu za svjedoke.

Od toga vjerojatno neće biti ništa. Saslušanja će se nastaviti u petak iskazom Marie Yovanovitch, bivše veleposlanice koju je Trump smijenio ovog ljeta. Poslije prijenosa u srijedu Yovanovitch se može samo nadati da će njezino svjedočenje trajati manje od šest sati, stoji u komentaru DW-a.

You may also like

0 comments