Home Bosna i Hercegovina U Sarajevu počeo summit Brdo – Brijuni

U Sarajevu počeo summit Brdo – Brijuni

by Agencije

Predsjednici osam država jugoistočne Europe uključujući Hrvatsku okupili su se u nedjelju u Sarajevu na godišnjem summitu procesa Brdo-Brijuni na kojemu kao počasni gost sudjeluje i talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Uz hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na sarajevski su sastanak na vrhu došli i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Hashim Thaci, Makedonije Gjorgi Ivanov i Albanije Bujar Nishani.

Kako je ranije najavljeno sudionici summita razgovarat će o provedbi zaključaka sa sastanka koji je prošle godine održan u Zagrebu uz sudjelovanje američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Uz jačanje regionalne i bilateralne suradnje među državama jugoistoka Europe, sudionici zagrebačkog sastanka prošle su se godine suglasili i o potrebi zajedničkog suočavanja s izazovima, poput migranske krize i terorističke prijetnje. Proces Brdo-Brijuni su 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska, kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na jugoistoku Europe.

Nakon Bakira Izetbegovića na konferenciji za medije u okviru sastanka “Brdo – Brijuni” procesa prisutnima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica Republike Hrvatske je istaknula da je zabrinuta razvojem događaja kad je u pitanju proširenje EU, ali da postoji napredak kad su u pitanju pozivnice za članstvo u NATO-u.”Sagledavajući vrijeme od prošlog sastanka do danas, moram kazati da sam zabrinuta razvojem događaja kad je riječ o proširenju EU. Dobra je vijest da je Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, ali isto tako želimo vidjeti napredak Makedonije i BiH na putu prema NATO-u”, istakla je Grabar – Kitarović.

Dodala je da regiji još uvijek nedostaje optimizma. “Još uvijek nam nedostaje optimizma i okupirani smo samoizolacijom. U duhu suradnje i dobrosusjedskih odnosa nastavljamo raditi na potpori i politici proširenja”, kazala je predsjednica.

Također je kazala da je imala “otvorenu raspravu s predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem”. “Gospodin Tomislav Nikolić i ja smo vodili otvorenu raspravu, Hrvatska ne blokira Srbiju i ne želi to uraditi u pregovorima za EU. U našem interesu je da Srbija što prije uđe u EU. Danas sam pozvala gospodina Nikolića da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i riješe sporna pitanja u okviru poglavlja 23”, kazala je Grabar – Kitarović.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je održao konferenciju za medije nakon regionalnog sastanka Brdo – Brijuni procesa. “Današnji skup je donio novu kvalitetu, a to je da smo razgovarali o tome što nas dijeli i što nas svađa. Srbija će iskreno nastaviti djelovati u okviru procesa “Brdo – Brijuni”. Naša je želja da Srbija bude članice EU iskrena i da na tom putu ispunimo uvjete koji se pred nas postave”, kazao je Nikolić.

Također, Nikolić je istaknuo da je Srbija zamjerila Hrvatskoj intervenciju kad je u pitanju put Srbije prema EU. “Zamjerili smo Hrvatskoj što je pokazala želju da ukaže kako Srbija nije spremna za EU, a mislim da ćemo to otkloniti direktnim razgovorima”, kazao je Nikolić. ‘Hrvatska ne može opravdati taj svoj stav, tako da će Srbija najvjerojatnije imati otvoreno poglavlje, ali sam spreman ispuniti sve što Hrvatska istakne kao zahtjev, kako ne bismo imali problema na europskom putu’, kazao je Nikolić.

Kazao je da je sveukupno zadovoljan učinjenim u okviru dvodnevnog sastanka. “Zadovoljan sam onim što smo ovdje uradili i zajedničkom izjavom koju smo usuglasili. Mi ćemo zaista s voljom ići u Makedoniju gdje je zakazan sljedeći skup”, kazao je Nikolić.

Nikolić je još naglasio da Srbija “neće pristupati nijednom vojnom savezu na svijetu”. “Srbija nema namjeru pristupati bilo kojem vojnom savezu i da s bilo kojim vojnim savezom održava zajedničke akcije”, dodao je.

Related Posts