U SAD-u povećana zaposlenost

Washington – Tempo zapošljavanja u američkom gospodarstvu u veljači je ubrzao i stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,5 posto, najnižu razinu u šest i pol godina, što su naznake koje bi mogle potaknuti američku središnju banku Fed da razmisli o povećanju kamatnih stopa u lipnju.
U veljači je tako neto otvoreno 295.000 radnih mjesta, objavilo je u petak američko ministarstvo rada. Ujedno su revidirali naniže podatke za siječanj, prema kojima je sada u prvom ovogodišnjem mjesecu bilo otvoreno njih 239 tisuća. Nakon siječanjskih 5,7 posto, stopa nezaposlenosti skliznula je u prošlom mjesecu na najnižu razinu od svibnja 2008. godine. Ekonomisti u anketi Reutersa prognozirali su povećanje zaposlenosti za 240 tisuća, nakon siječanjskih prvih procjena ministarstva koji je pokazivao rast zaposlenih za 257 tisuća. Prognozirali su i pad stope nezaposlenosti za 0,10 postotnih bodova, na 5,6 posto.

Takvi podaci sugeriraju da se stanje na američkom tržištu rada dodatno poboljšava, iako je pad stope nezaposlenosti uvelike posljedica odlaska građana iz radne snage. Prosječni dohodak po satu prošlog je mjeseca uvećan za tri američka centa. Dužnosnici Feda budno prate kretanje plaća kako bi lakše utvrdili kada je na tržištu rada pritisak postao dostatan da se povećaju troškovi zaduživanja kako bi se spriječilo pregrijavanje gospodarstva.

Najnovije izvješće o zaposlenosti objavljeno je par dana pred redovnu mjesečnu sjednicu Feda, koja će se održati od 17. do 18. ožujka. Mnogi ekonomisti očekuju da bi Fed mogao signalizirati spremnost za povećanje kamatnih stopa u lipnju izostavljanjem formulacije u službenom priopćenju o ‘strpljivom’ razmatranju eventualnog povećanja.

You may also like