U SAD-u podijeljeni oko posjeta Netanyahua

Washington – Podrška Izraelu jedan je od glavnih stupova američke vanjske politike. No svojim posjetom Washingtonu izraelski premijer Netanjahu stavlja na kušnju odnose s Bijelom kućom, koji su trenutačno ionako nategnuti.

Izraelske premijere su u Washingtonu uvijek oduševljeno dočekivali i političari Republikanske i političari Demokratske stranke – bez obzira tko je u tom trenutku bio na vlasti. Kada je premijer Benjamin Netanjahu 2011. godine održao govor u američkom Kongresu zastupnici obje stranke su se 29 puta dizali na noge i pljeskali mu iz sve snage. No, tijekom ovog posjeta sve će biti drugačije. Više od desetak zastupnika, većinom demokrata, najavilo je da će bojkotirati njegovo današnje (03.03.), treće po redu obraćanje Kongresu. Američki potpredsjednik Joe Biden odlazi u kratki posjet Južnoj Americi, a predsjednik Barack Obama odbio je primiti Netanjahua. Kontroverze su počele u siječnju, kada je John Boehner, glasnogovornik Zastupničkog doma, pozvao Netanjahua da održi govor o “ozbiljnoj prijetnji koja dolazi od radikalnog islama i iz Irana”. Republikanac Boehner poziv izraelskom premijeru nije usuglasio s Bijelom kućom. “Obama islamskom fundamentalizmu u posljednjem obraćanju naciji nije posvetio dovoljno pažnje”, rekao je Boehner i dodao: “Netanjahu bi tu prazninu sada mogao popuniti.” Na pitanje zbog čega nije informirao Bijelu kuću o svom pozivu Netanjahuu, Boehner je odgovorio: “Iskreno rečeno, nisam želio da oni spriječe nešto što smatram jedinstvenom prilikom.”

Vodeći demokrati bili su ozlojeđeni – ne samo zbog ignoriranja predsjednika Obame, već i zato što Netanjahu drži govor dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Izraelu. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice smatra da je zbog toga poziv Netanjahuu u ovom trenutku neprimjeren i taj poziv čak naziva “štetnim” za američko-izraelske odnose. „U pozadini svega stoji pitanje nije li to svjesni Boehnerov manevar sa ciljem da demokrate dovede u defanzivu”, rekao je za DW William Quandt, član Vijeća za nacionalnu sigurnost u doba predsjedničkih mandata Nixona i Cartera. “Ako demokrati nisu nazočni govoru, izgledat će kao da su kritički raspoloženi prema Izraelu, ako budu nazočni – onda daju legitimnost kritici Obamine administracije.“ Prema anketama CNN-a, 63 posto Amerikanaca smatra da je Boehner postupio pogrešno. Netanjahuov govor dolazi u vrijeme kada su atomski pregovori s Iranom dospjeli u kritičnu fazu. Obamina vlada bi do kraja ožujka željela postići okvirni dogovor s Teheranom. Netanjahu, koji u američkim naporima za ostvarivanje boljih odnosa s Iranom vidi prijetnju, ponovo je otvoreno kritizirao pregovore.

“Zemlje poput Saudijske Arabije i Izraela zabrinute su da bi sporazum o atomskom programu s Iranom mogao predstavljati početak suradnje i uvod u dobre iransko-američke odnose”, smatra Quandt. “Netanjahu je opsjednut temom Iran. On kaže da je to tako važno da opravdava neobičan potez kada se radi o njegovom dolasku, jer on želi dići uzbunu.”

Neki vjeruju da je Netanjahu sklon političkom pretjerivanju. 2012. je održao govor pred Općom skupštinom UN-a, u kojem je tvrdio da je Iranu potrebna još samo jedna godina za izradu atomske bombe. Izraelska tajna služba Mossad, kako se činilo, nije dijelila ovo mišljenje. “Teheran ne poduzima ono što je potrebno za proizvodnju atomskog oružja”, pisalo je u dokumentima, koji su dostavljeni britanskom listu Guardian i katarskoj TV-stanici Al-Jazeera. Netanjahuova kampanja protiv pregovora s Iranom opteretila je američko-izraelske odnose, koji su zbog gradnje naselja na Zapadnoj obali, ali i zbog izraelske opsade Pojasa Gaze ionako bili napeti. Predstavnici Obamine vlade optužili su Netanjahua da je dopustio da određene tajne informacije dospiju u javnost, kako bi američku poziciju u odnosu na Iran prikazao kao slabu. Prema jednom izvještaju New York Timesa Bijela kuća je u međuvremenu ograničila razmjenu informacija s Izraelom.

Pa ipak, mnogi republikanci i neki demokrati dijele Netanjahuovo mišljenje da Obamina vlada gradi veze s neprijateljem na štetu bliskog saveznika Izraela. Članovi Senata rade na zakonu koji predviđa dodatne sankcije protiv Irana, ukoliko do lipnja ne bude potpisan sporazum o iranskom atomskom programu. Obama je najavio da će blokirati zakon podizanjem veta, pošto on torpedira pregovore s Teheranom. Kako bi smanjili kontroverze u vezi s dolaskom izraelskog premijera u SAD, senatori Dianne Feinstein i Richard Durbin su pozvali Netanjahua na susret s predstavnicima demokrata “kako bi osigurali da obje stranke u Kongresu vode dijalog s Izraelom”. Netanjahu se ovom pozivu nije želio odazvati. Takav susret bi samo podgrijao špekulacije da je njegov posjet motiviran partijsko-političkim interesima. Netanjahu je također odbacio poziv da se susretne s predstavnicima republikanaca i američkog konzervativnog tabor.