Home Geopolitika U SAD-u optužbe za potporu Islamskoj državi

U SAD-u optužbe za potporu Islamskoj državi

by Agencije

Policajac u podzemnoj željeznici u Washingtonu uhićen je u srijedu pod optužbom da je pokušao pomoći džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS), priopćilo je u srijedu američko ministarstvo pravosuđa.

Nicholas Young (36), treba se u srijedu poslijepodne pojaviti na sudu u Alexandriji u Virginiji, u predgrađu savezne prijestolnice. Prijeti mu 20 godina zatvora. Optužen je da je od 2010. imao “brojne kontakte” s informatorom FBI-aja u vezi s “njegovim poznavanjem i zanimanjem za aktivnosti povezane s terorizmom” za kojega je on vjerovao da je poznanik koji surađuje s Islamskom državom, ističe ministarstvo.

Young je prvi policajac optužen za pokušaj pružanja materijalne pomoći terorističkoj organizaciji, prema FBI-aju. Tog zaposlenika Metro Transit Police Departmenta (MTPD), čiji je radni ugovor raskinut odmah u srijedu, redarstvene snage su prvi put saslušale 2010. zbog povezanosti sa Zacharyjem Messerom.

Potonji je na kraju priznao da je pokušao “osigurati materijalnu pomoć inozemnoj terorističkoj organizaciji”, navodi ministarstvo. G. 2011. Young je u više navrata razgovarao s tajnim agentom FBI-ja o svojim odnosima s Amineom El Khalifijem koji je poslije priznao da je 2012. planirao bombaški napad na američki Kongres. “Metro Transit Police je FBI-ju skrenuo pozornost na tu osobu i surađivao s partnerima u saveznim agencijama čitavo vrijeme istrage sve do današnjeg uhićenja”, rekao je u priopćenju glavni direktor podzemne željeznice Paul Wiedefeld ocijenivši optužbe “veoma zabrinjavajućim”.

Italija istražuje je li Islamska država umiješana u organizaciju prijelaza priljeva desetaka tisuća migranata preko Sredozemlja, izjavio je u srijedu ministar pravosuđa Andrea Orlando. Migracijska ruta iz Turske prema Grčkoj prekinuta je otkad su EU i Ankara u ožujku potpisale sporazum o zaustavljanju migranata, no stotine ljudi i dalje svakodnevno stižu u Italiju, većinom iz Libije.

Kriminalne bande iskoristile su kaos u Libiji da bi u stotinama dolara naplatile ilegalna putovanja Sredozemljem svima onima koji su u potrazi za boljim životom u nekoj od europskih zemalja, a riječ je većinom o stanovništvu subsaharske Afrike. “U tijeku je istraga čiji je cilj doznati imaju li džihadisti Islamske države ključnu ulogu u kontroliranju i realizaciji odlaska migranata prema Italiji”, izjavio je pred parlamentarnim vijećem talijanski ministar pravosuđa Andrea Orlando.

Kazao je i da su podaci istrage o ulasku imigranata i aktivnostima europske agencije Europol tajni. Istaknuo je da je pitanje delikatno, a rizik velik, no da postoji sumnja da militanti nastoje utjecati na to kamo u Italiji usmjeriti migrante. Militantne grupe su u Europu, među migrantima, prokrijumčarile i svoje članove, rekla je svojedobno njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz Libije u Italiju migranti se najčešće šalju gotovo u potpunosti trošnim i opasnim plovilima. Samo ove godine na putu prema Europi utopilo ih se 4027, od čega tri četvrtine u Sredozemlju, izvijestila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije, što je povećanje od 35 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2015. Više od 257.000 migranata i izbjeglica ove je godine ušlo u Europu morskim putem, stoji u priopćenju IOM-a.

Related Posts