U SAD-u novi val prijetnji židovskim centrima

Novi val prijetnji upućenih židovskim centrima diljem Sjedinjenih Država, koje je Bijela kuća odmah osudila, izazvao je zatvaranje ili evakuaciju centara, a svih stotinu američkih senatora zatražilo je od savezne vlade da im pomogne povećati sigurnost.

Prijetnje su upućene telefonski ili elektroničkom poštom židovskim centrima u državama New York, Wisconsin, Florida i drugima, tijekom noći i u utorak rano ujutro po američkom vremenu. Bijela kuća je osudila zadnje antisemitske i prijetnje iz mržnje upućene židovskim centrima.

Svih stotinu senatora potpisalo je pismo koje je poslano u utorak ministru za domovinsku sigurnost Johnu Kellyju, državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu i direktoru FBI-a Jamesu Comeyu, a u kojemu se od njih traži da pomognu židovskim zajednicama da povećaju sigurnost.

Također se izražava zabrinutost zbog niza takvih incidenata koji “ugrožavaju nevine ljude i prijete financijskoj održivosti židovskih centara”. FBI, koji vodi istragu prijetnji, nije bio dostupan za komentar. Prijetnje su nastavljene čak i nakon što je savezna istraga dovela do uhićenja prošli tjedan.

Bivši novinar Juan Thompson (31) optužen je u petak u St. Louisu da je koristio lažne račune elektroničke pošte kako bi prijetio bombama židovskim centrima predstavljajući se imenom svoje bivše djevojke. Američke vlasti su priopćile da istražuju više od stotinu prijetnji upućenih židovskim centrima i školama putem telefona ove godine, koje izgleda nemaju veze s Thomsonovim.

You may also like

0 comments