Čak šest zastupničkih klubova zatražilo je u četvrtak stanku u radu Hrvatskog sabora kako bi, mimo dnevnog reda, progovorili o šest različitih tema.

Dario Hrebak (HSLS) želi govoriti o elementarnoj nepogodi koja je zadesila voćare i vinogradare, Ružica Vukovac (Most) o krizi u stočarskom sektoru, Nenad Stazić (SDP) o novim Vladinim nametima za pacijente. Posjet povjernika Vijeća Europe i stanuje ljudskih prava i medijskih sloboda, tema je koju najavljuje Nada Turina Đurić (HNS), dok Silvana Hrelju (HSU) muče “apsurdi u hrvatskom društvu”. “Prilično široka tema”, primjećuje predsjednik Sabora Željko Reiner.

Ivan Šuker (HDZ) najavio je da želi govoriti o zakonima koji nisu donešeni te o tome kako se nekada vodila sjednica Sabora. Hrvatski sabor u petak će raspravljati o donošenju zakona o provedbi Uredbe (EZ) br. 1060/2009 Europskog parlamenta i Vijeća Europe o agencijama za kreditni rejting. Ta je uredba donesena u okviru mjera poduzetih nakon financijske krize, a radi obnove tržišnog povjerenja i povećanja zaštite ulagatelja.

Njome su agencijama za kreditni rejting uvedeni zahtjevi o registraciji i odobrenju za rad od strane Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), kao i pravila o sukobu interesa i transparentnosti. Uredbom se nastoji smanjiti pretjerano oslanjanje financijskih institucija na vanjske rejtinge agencija za kreditni rejting te poboljšati kvaliteta dodijeljenih rejtinga državama članicama Unije, kao i povećati izravna odgovornost agencija za postupke kod dodjele određenog kreditnog rejtinga.

Prema velikom istraživanju rada ESMA-e, zaključno s lipnjem 2015., u Europskoj su uniji bile registrirane 23 agencije za kreditni rejting, niti jedna u Hrvatskoj. Unutar tog broja ima i manjih nacionalnih agencija, ali i velikih međunarodnih korporacija kao što su Moody’s, Standard&Poors i Fitch.

Related Posts