U Saboru ponovno ideološke rasprave, Rusak sazvala sjednicu Odbora za kulturu

Saborsku raspravu o Izvješću o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2014., koje je dobilo pohvale, zastupnici su u petak ponovno ‘iskoristili’ za ideološke rasprave i međusobne optužbe – saborska većina poručuje da civilno društvo ne smije biti pod utjecajem politike, a oporba izražava bojazan da će se rezati novci za projekte civilnih udruga.

Zaklada je u 2014. godini podržala i odobrila 486 projekata, zahvaljujući kojima je zaposleno 829 osoba te uključeno oko 7. 600 volentera u projekte razvoja lokalne zajednice i demokratizacije društva. HDZ hvali programe Zaklade, no sugerira da portali i mediji zaklade ostanu lišeni svakog političkog djelovanja. Nadamo se da korisnici sredstava podnose redovna financijska izvješća o načinu korištenja i da se sredstva ujednačeno i pravedno raspoređuju na sve skupine, istaknula je HDZ-ova Sanja Putica.

Dario Hrebak (HSLS/BUZ) drži da su nejasni kriteriji temeljem kojih neke udruge dobivaju više, a neke manje te se pita trebaju li Hrvatskoj, s obzirom na gospodarske prilike, tri neovisna nadzorna državna tijela – Savjet, zaklada i Ured za udruge. To je odlično razvijen model kakvog nema južno od Austrije, kaže Goran Beus Richembergh (HNS) i hvali transparentnost financiranja. Oporba izražava bojazan da će svjetonazor biti razlogom za smanjenje sredstava civilnom sektoru, a Karolina Leaković (SDP) tvrdi kako su se vladajući u prvim danima mandata “nepogrešivo negativno” odredili spram dvaju neprijatelja – medija i organizacija civilnog društva. “Nisam prva koja će reći kako su u Hrvatskoj izborom nove Vlade u pitanje dovedeni, za sada vidimo, sloboda mišljenja i govora”, kazala je Leaković.

Rezerviranost spram djelovanja dijela udruga iskazuju HDZ-ovi Josip Đakić i Željko Glasnović. Među udrugama, tvrdi Đakić, ima i onih koji su djelovali protiv hrvatskih interesa, a Glasnović dodaje kako neke udruge ne crpe novac samo iz proračuna, nego i izvana, Documenta, kaže, izvana dobiva stotine tisuća eura. Dok je “srpski HHO” osudio agresiju na Hrvatsku, ove “navodno” hrvatske nevladine udruge to nisu nikad učinile, poručio je.

Brojne je replike potaknuo Ladislav Ilčić (Hrast) izjavom da u “civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis”. Ilčić primjećuje kako je GONG, udruga specijalizirana za izbore, na predsjedničkim izborima imala svega 15 promatrača, a udruga U ime obitelji više od šest tisuća. GONG, dodaje, ima godišnji proračun od 7,6 milijuna kuna, od članarina dobije 1.500 kuna, a od domaćih donacija 15 tisuća kuna. Civilno je društvo duboko bolesno, tvrdi Ilčić te pojašnjava kako ne traži da se ukine podrška udrugama, ali traži podatke o volonterima i broju korisnika projekata. To je za mene otvorena prijetnja, uzvraća mu Leaković, a njezina stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović dodaje da nije bolesno društvo, ali jest “dio politike i da je to sada svima valjda razvidno”.

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak za utorak je sazvala sjednicu na koju će pozvati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako bi objasnio odluku o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Hasanbegović je to povjerenstvo smijenio u srijedu, a mediji su izvijestili kako smijenjeni članovi tvrde da ih je ministar o tome obavijestio poštom, bez dodatnog obrazloženja.

Rusak je pak novinarima u Saboru kazala kako je o smjeni Povjerenstva saznala iz medija te očekuje da će ministar na sjednici Odbora obrazložiti svoju odluku. “O toj sam odluci doznala iz medija, ne znam detalje i upravo sam zato sazvala sjednicu, da ministar dođe i da razgovaramo o tome. Uvijek se zalažem za dijalog, uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive”, kazala je Rusak i dodala kako Odbor ne može ukinuti Hasanbegovićevu odluku, ali će nakon rasprave donijeti svoj stav. Rusak kaže da o sazivanju Odbora nije razgovarala s HSLS-om, u čijem je klubu, kao ni s drugim klubovima vladajuće većine niti kolegama iz Odbora. “To je moje pravo kao predsjednice Odbora, nisam morala pitati mišljenje drugih članova”, rekla je Rusak i dodala kako je riječ o demokratskoj proceduri kroz koju će se iskristalizirati stav Odbora.

Potpredsjednica Odbora Sabina Glasovac (SDP) potvrdila je da su članovi Odbora za kulturu, ali i Odbora za medije iz stranaka koalicije Hrvatska raste zatražili sazivanje zajedničke sjednice na temu smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. “Da, išla je inicijativa prema predsjednicima odbora da sazovu sjednicu na kojoj je prijedlog da se pozove ministar Hasanbegović, kako bi obrazložio odluku kojom je promptno smjenio Povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njihova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti. Sve je to čudnije kad znamo da u listopadu 2016. istječe mandat povjerenstva, a odbori su prava mjesta da progovorimo o toj temi”, kazala je Glasovac. Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) potvrdio je da ga je na tu temu zvao potpredsjednik Odbora SDP-ov Nenad Stazić, te najavio da će se sa Stazićem ponovo čuti, ali ne vidi razloga za sazivanje takve sjednice.

“Ne vidim razloga za sazivanje sjednice, jer je ministar postupio na temelju zakonskih ovlasti. Kako to da nitko nije dizao buku kad je smjenjivan ravnatelj i članovi vijeća HRT-a, a sada se diže buka kada je ministar donio odluku na temelju zakona i nižih akata”, pita Mikulić. Kolegama iz oporbe poručio je kako postoje poslovničke mogućnosti da sami sazovu sjednicu, budući da odbore, po saborskom Poslovniku, uz predsjednika, može sazvati i trećina članova. “Ne namjeravam rušiti autoritet predsjednika Odbora, ali sjednica će biti održana na ovaj ili onaj način”, uzvraća Stazić. Dodao je kako će tražiti da ministar Hasanbegović dođe na sjednicu i obrazloži zašto je smijenio Povjerenstvo, odnosno da kaže “zašto stručni ministar stručne vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata”.

You may also like

0 comments