Home Hrvatska U Saboru o otpadu, marihuani i ‘hapšenju’ studenata 1971.

U Saboru o otpadu, marihuani i ‘hapšenju’ studenata 1971.

by Petra Rajković

Pauzu na početku današnje sjednice Sabora zatražili su u Hrvatska demokršćanska stranka Goran Dodig (Klub HDS/HSS) radi manipulacijama neistinom koje generiraju političkom nestabilnošću Hrvatske, zastupnik HDZ-a Petar Škorić radi “vrijeđanja hrvatskog naroda i države”, Ivan Pernar zbog nelegalizacije marihuane i Nikola Grmoja (Most) radi “neistina izrečenih jučer u Sabornici”.

Ivan Pernar kazao je kako su mladi stava da se marihuana treba legalizirati. “Zbog toga što je konzumiraju izloženi su političkom progonu. Kad bi Hrvatska legalizirala marihuanu postali bi prijestolnica turizma, imali bi više deviza i deficit bi bio manji. Kažu da u Metkoviću prodaju mandarine za kunu – a kad bi se legalizirala marihuana – i u Slavoniji bi prešli na profitabilne kulture i postali uspješni poljoprivrednici”, kazao je među ostalim Pernar. Rekao je da bi i ljudi “u ovoj tmurnoj zemlji postali veseliji”, te najavio da će takav prijedlog uputiti Saboru. Dotaknuo se i ljekovitosti ulja marihuane te dodao kako je građanima Hrvatske “uskraćen prirodni lijek” kako bi se podilazilo farmaceutskim kompanijama.

Nikola Grmoja osvrnuo se na jučerašnje “besramno” prozivanje ministra Slavena Dobrovića od strane Mihaela Zmajlovića u Saboru. Naveo je kako su neistinite Zmajlovićeve tvrdnje da EK odobrila plan gospodarenja otpadom Milanovićeve vlade. Nisu ga donijeli na godinu dana nakon isteka roka za donošenje tog dokumenta. Zbog njega je EK u rujnu prošle godine protiv Hrvtske pokrenuo postupak povrede prava”, kazao je Grmoja koji je pročitao primjedbe EK na taj plan”, kazao je. Smatra da bi se Zmajlović i svi iz ‘Kukuriku koalicije’ morali sramiti zbog toga ali i zbog činjenice da iz EU-a nisu povukli ni kune za sustav odvojenog odlaganja otpada. “Sve primjedbe EK ugrađene su u novi prijedlog plana gospodarenja otpadom i taj dokument donosi nadu da bi RH mogla krenuti u pravom smjeru. Ova Vlada ispravlja posljedice Zmajlovićeva nerada”, zaključio je Grmoja te poručio “je li bivša vlada znala za koncept kružne ekonomije”.

Goran Dodig osvrnuo se na izjave profesora Nazora o pohranjivanju dokumenata važnih za državu. “Živimo u društvu u kojemu se istina da iskriviti. To rezultira nesigurnošću pojedinaca i skupinama”, kazao je Dodik. Podsjetio je da je ovih dana 1971. godine uhićeno preko 2.000 hrvatskih studenata te dodao da “danas o tim zatvorima govore oni koji su nas hapsili”.

Sabor je potom sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu kojim pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na temelju javnog poziva i razgovora s kanidatima predlaže zamjenika i zamjenicu, prenosi HRT.

Related Posts