U rujnu najviše porasle cijene energije

DZS
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu ove godine su porasle u odnosu na rujan za 0,3 posto, dok su u odnosu na listopad prošle godine niže za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako je na godišnjoj razini nastavljen pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda treći mjesec za redom. Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini više za 0,1 posto, a na godišnjoj su više za 0,9 posto.

Na mjesečnoj su razini, u listopadu u odnosu na rujan, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle za 0,2 posto, dok su na godišnjoj, u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine, niže za 0,5 posto.

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj porasle za 0,3 posto, a na godišnjoj su niže za 0,5 posto. Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u listopadu u usporedbi s rujnom najviše porasle proizvođačke cijene energije, za jedan posto. Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok se cijene intermedijarnih proizvoda i kapitalnih proizvoda nisu mijenjale.

Na ukupan pad proizvođačkih cijena industrije na godišnjoj razini su, pak, utjecale proizvođačke cijene energije, koje su u listopadu ove u odnosu na isti mjesec lani niže za 5,2 posto. Kod ostalih se glavnih industrijskih grupacija bilježi rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, i to kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto i kapitalnih proizvoda za 0,3 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji te rudarstvu i vađenju porasle za po 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene ostale na razini iz prethodnog mjeseca.

Na godišnjoj su razini najviše, za 4,1 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, a porasle su i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 0,4 posto. Nasuprot tomu, najviše su u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine pale proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 9,9 posto, dok su za 0,7 posto pale u prerađivačkoj industriji.

You may also like

0 comments