Home Bosna i Hercegovina U RS-u još jedna solarna elektrana

U RS-u još jedna solarna elektrana

by Energypress.net

Koncesijski ugovor

Elektroprivreda Republike Srpske trebalo bi da dobije i drugu solarnu elektranu u naredne dvije godine, piše internetski portal nezavisne.com. Koncesijski ugovor za izgradnju i korištenje potpisan je sa Vladom Republike Srpske.

Projektirana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavatsati električne energije, prenosi RTRS. Riječ je o drugoj solarnoj elektrani, koja bi bila u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja. Procedura za dobivanje koncesije bila je duga, ali značaj tog energetskog objekta je što bi dodatno donio energetsku stabilnost domaćem sistemu.

Solarna elektrana Trebinje dva spremna je za provođenje javne nabavke koja bi mogla potrajati do godinu dana. Predviđeni model izgradnje je IPS+F, što podrazumijeva pronalazak izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu koja bi se isplatila za 13 godina. Vrijednost izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cijenama, iznosi oko 45 milijuna eura.

Related Posts