U Rovinju stručni skupovi o energetskim postrojenjima i obnovljivim izvorima energije

Dvanaesto međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje “Energetska i procesna postrojenja” i 7. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije održat će se u Rovinju, od 16. do 18. studenoga.

Organizatori skupa su Energetika Marketing i Hrvatska stručno-znanstvena udruga za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO). Ističu kako je to najveći, najopsežniji i najsveobuhvatniji stručni skup iz područja energetike, “koji će i ovaj puta pokazati da se, unatoč suprotnim mišljenjima u javnosti, u Hrvatskoj energetici ipak nešto događa”. Na skupu će se vidjeti kako se Hrvatska uklapa u novu svjetsku energetsku paradigmu, poznatiju pod nazivom energetska tranzicija.

U fokusu će biti brojni projekti u području obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, ali i prilagodbe postojećih elemenata energetskog sustava zahtjevima energetske tranzicije. Uz to, program je ove godine dopunjen s dva okrugla stola – o energetskoj certifikaciji, pregledima i obnovi zgrada te o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu i o elektromobilnosti. Organizatori kažu kako ove godine imaju čak 76 stručnih predavanja i prezentacija te do sada gotovo 300 prijavljenih sudionika.

Iz programa prvoga dana skupa, posvećenog hrvatskom energetskom gospodarstvu i energetskoj učinkovitosti, organizatori  izdvajaju izlaganje pod nazivom: “Prilagodba klimatskim promjenama – Izazov za Hrvatsku” Jasenke Nećak, Branke Pivčević Novak i Žane Počuča iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te “Razvoj i glavni izazovi hrvatske klimatske politike” Igora Raguzina, Jasenke Nećak i Višnje Grgasović, također iz tog Ministarstva.
Igor Dekanić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta govorit će o izazovima energetske strategije u uvjetima fluktuirajućih energetskih tržišta, a Danijel Žamboki i Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na skupu će govoriti o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora modelom ugovaranja energetske usluge.

O energetskoj učinkovitosti kao rješenju za energetsko siromaštvo govorit će Slavica Robić i Ivana Rogulj iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a izlaganje pod nazivom “Koliko iznose stvarne uštede pri energetskoj obnovi zgrade?” održat će Adam Babić, Velimir Šegon, Ivan Pržulj i Julije Domac iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Program prvoga dana završit će okruglim stolom i diskusijom posvećenim iskustvima iz energetske certifikacije, pregleda i obnove zgrada.

Izlaganja drugog dana skupa bit će jednim dijelom posvećena energetskim i procesnim postrojenjima, odnosno najvećim dijelom HEP-ovim projektima koji se odvijaju u termoelektranama i toplinarskim sustavima, a zatim će uslijediti tematska cjelina posvećena elektromobilnosti, gdje će se u izlaganjima moći doznati kako elektromobilnost u Hrvatskoj ima velik potencijal i mnogobrojne pozitivne učinke te kakva vozila treba poticati u Hrvatskoj. Bit će predstavljena i troškovna usporedba električnog i dizelskog automobila.
Ta će cjelina također završiti okruglim stolom i diskusijom na temu “Elektromobilnost – budućnost prometa”. U okviru te teme bit će predstavljeni električni automobili, skuteri i bicikli i svi zainteresirani će ih moći pogledati, a organizirat će se i probne vožnje.

Treći dan skupa rezerviran je za “Forum o obnovljivim izvorima energije”, na kojem će  v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić govoriti o ulaganjima Fonda u projekte obnovljivih izvora energije, a izlaganje pod nazivom “Što znači novi premijski sustav poticanja za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj od 2017. godine?”, održat će Nataša Putak iz Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

O viziji hrvatskog energetskog sustava 100 posto temeljenog na obnovljivim izvorima govorit će Frano Barbir sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a o turizmu kao lideru solarizacije Hrvatske govorit će Zoran Tomić iz Greenpeacea.

(Agencije)

You may also like

0 comments