U Rimu traje summit radi zatvaranja libijske rute

Summit Europa-Sjeverna Afrika u svrhu zatvaranja migrantske rute iz Libije u Europu počeo je u ponedjeljak u Rimu, godinu dana nakon što je Europska unija sklopila s Turskom sporazum o zaustavljanju izbjeglica i migranata preko balkanske rute.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni, njegov libijski kolega po dužnosti Fayez al-Serraj i povjerenik Europske unije za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos govorit će na sastanku ministara unutarnjih poslova Alžira, Libije, Tunisa, Austrije, Francuske, Njemačke, Malte, Slovenije i Švicarske.

Sastanak je počeo istoga dana kada je talijanska obalna straža objavila da je tijekom vikenda na moru spašeno 3000 migranata u 24 različite operacije kod libijske obale. Glasnogovornik obalne straže rekao je da ovoga puta nije bilo mrtvih.

Godine 2016. je 90 posto migranata došlo u Italiju iz Libije, ali nijedan nije bio libijski državljanin, izjavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti. Nakon što je postigla sporazum s Turskom o zaustavljanju priljeva izbjeglica prema Grčkoj, Europska unija bi željela postići sličan dogovor s Libijom.

Prema dnevnom listu Corriere della Sera, libijska vlada nacionalnog jedinstva zatražila je radare, plovila, helikoptere i terenska vozila u ukupnoj vrijednosti 800 milijuna eura kako bi mogla nadzirati svoje južne granice i svoje teritorijalne vode, prenosi agencija AFP.

Plan predviđa također da se u Libiji uspostavi operativni centar za upravljanje operacijama spašavanja migranta u međunarodnim vodama. Te operacije sada koordiniraju iz Rima talijanske obalne straže.

Izazov je, međutim, kako provesti plan pomoći Libiji protiv koje je na snazi embargo Ujedinjenih naroda na uvoz oružja. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) izvijestila je da je 15.562 migranata i izbjeglica došlo u Italiju preko središnje sredozemne rute do 15. ožujka dok je 481 osoba smrtno stradala u tom pokušaju.

You may also like

0 comments