U Rimu potpisan novi libijski sporazum

Predstavnici plemena s juga Libije u petak su u Rimu potpisali mirovni sporazum kojim se predviđa kontrola nad 5000 km dugom južnom granicom, kojom se, među ostalima služe i krijumčari ljudima, izvijestilo je u nedjelju talijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Iz ministarstva u kojem je sporazum potpisan, za AFP je potvrđena informacija što su je u nedjelju objavili talijanski mediji, a riječ je o sporazumu od dvanaest točaka zaključenom nakon maratonskih pregovora održanih u tajnosti u Rimu koji su trajali 72 sata. “Oko 5000 kilometara dugačku južnu granicu Libije nadzirat će libijski graničari”, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti za La Stampu.

Graničarima će na sjeveru pomagati deset brzih glisera koje će osigurati Talijani. “Osiguranje južnih granica Libije značit će sigurnost južnih granica Europe”, rekao je talijanski minsitar.

Sastanku u Rimu prisustvovali su vođe šezdeset plemena, a nazočio mu je i predstavnik libijske vlade. Nakon pada režima Muammara Gaddafija 2011., libijski jug postao je poprište bratoubilačkih borbi između pripadnika plemena Toubou i nekoliko aparskih plemena za kontrolu nad prekograničnim cestama kojima se prevoze razne potrepštine, lijekovi, hrana, stoka, cigarete, ali i oružje i droga. Uvelike je koriste i krijumčari ljudima.

You may also like