Home Energetika U RH PALA INFLACIJA, ALI SE OČEKUJE OPORAVAK CIJENA ENERGIJE

U RH PALA INFLACIJA, ALI SE OČEKUJE OPORAVAK CIJENA ENERGIJE

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]U Hrvatskoj su u lipnju potrošačke cijene porasle 0,7 posto na godišnjoj razini, što predstavlja nešto nižu inflaciju nego mjesec dana ranije, pri čemu su najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Rast u lipnju od 0,7 posto nešto je niži od 1,1 posto iz svibnja te 1,4 posto iz travnja i ožujka, što ostaju najviše stope inflacije u Hrvatskoj od kolovoza 2013. godine. “Unatoč usporavanju rasta, godišnja stopa inflacije i sedmi mjesec za redom ostala je pozitivna”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.[/vc_column][/vc_row]

Službena statistika pokazuje da su u lipnju na godišnjoj razini najviše, za 5,6 posto, porasle cijene u restoranima i hotelima, pri čemu su cijene u ugostiteljstvu rasle za 6 posto, ponajviše zahvaljujući 6,5-postotnom porastu cijena u restoranima i kafićima. Istodobno su cijene smještaja povećane za 2,2 posto.

S rastom od 2,5 posto slijede cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini u lipnju rasle za 2,3 posto. Kod hrane su najviše, za 6,7 posto, na godišnjoj razini povećane cijene mlijeka, sira i jaja, dok je meso poskupjelo za 4,4 posto.

Za 1,4 posto rasle su istovremeno cijene odjeće i obuće, ponajprije zahvaljujući 5-postotnom poskupljenju obuće, kao i cijene u sektoru zdravlja, kao posljedica 2,3-postotnog povećanja cijena farmaceutskih proizvoda.

Godišnju stopu rasta cijena od jedan posto službena statistika bilježi u sektoru obrazovanja, dok su cijene rekreacije i kulture u lipnju ove godine bile 0,8 posto više nego u istom mjesecu lani, a za 0,7 posto rasle su i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje kućanstva.

Najmanje, za 0,6 posto, na godišnjoj su razini povećane cijene prijevoza. Cijene raznih dobara i usluga ostale su u lipnju nepromijenjene, a ukupni rast cijena na godišnjoj razini ublažile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u lipnju ove godine bile 3,4 posto niže nego godinu dana ranije, kao i cijene komunikacija, koje su se spustile za 0,2 posto.

Na mjesečnoj razini pad cijena

Za razliku od međugodišnje usporedbe, na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u lipnju ove godine u prosjeku bile niže za 0,5 posto. Pritom su najviše, za 4,7 posto, pale cijene odjeće i obuće, dok su cijene hrane i bezaslkoholnih pića pale za jedan posto.

S druge strane, kao i na godišnjoj razini, i na mjesečnoj su najviše rasle cijene u restoranima i hotelima – za 2,6 posto, no na mjesečnoj su razini za to ‘zaslužne’ cijene smještaja koje su u lipnju bile 9,3 posto više nego u svibnju.

U prvih šest mjeseci ove godine potrošačke su cijene ukupno porasle za 1,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. “Skromne, ali pozitivne stope inflacije posljedica su ponajprije rasta cijena prehrane, pića, prijevoza i cijena u restoranima i hotelima. Osim većeg PDV-a na ugostiteljske usluge, na dio rasta u posljednjoj kategoriji zasigurno doprinosi i rastuća potražnja u turizmu”, navode analitičari RBA.

Dodaju i to kako u drugoj polovici godine očekuju oporavak cijena energije, dijelom i zbog iščezavanja učinka administrativnog smanjenja cijena prirodnog plina od 1.travnja, dok će najavljeno povećanje cijena električne energije također podržati rast potrošačkih cijena.

Ostvare li se prognoze o rastu u cijena i u idućim mjesecima, 2017. bi mogla biti prva godina s inflacijom nakon tri godine deflacije.Lani su, naime, potrošačke cijene pale za 1,1 posto, znatno više nego u prethodne dvije godine. U 2015. su cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto.

Related Posts