U prvom tjednu godine svjetske burze snažno porasle

Dobri pokazatelji
Na svjetskim su burzama u prvom tjednu nove godine cijene dionica snažno porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere u SAD-u i ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize tijekom godine.

Rekordni dosezi sva tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da slijede nove poticajne mjere kako bi se američko gospodarstvo što prije oporavilo od pada izazvanog pandemijom koronavirusa. Naime, pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji prošloga tjedna Demokratska je stranka zadobila prevagu u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu. A da su poticaji gospodarstvu nužni, pokazuju posljednji podaci s tržišta rada. U prosincu je broj zaposlenih u SAD-u pao za 140 tisuća, prvi put nakon sedam mjeseci rasta.

Broj zaposlenih rastao je iz mjeseca u mjesec od proljeća, kada je zbog izbijanja koronakrize posao izgubilo čak oko 22 milijuna ljudi. Od tada je na posao vraćeno tek nešto više od polovine njih.

U fokusu ulagača bila je i politička situacija u Washingtonu nakon što je Kongres potvrdio Bidena za novog predsjednika. Sve su glasniji pozivi na smjenu Trumpa i prije službene predaje dužnosti, nakon što su njegove pristaše provalile u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi poručila je kako treba odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju, dok je Biden kazao da je Trump poticao nasilje u Kongresu i da je to bio “jedan od najmračnijih dana u povijesti zemlje”.

Kako se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, loše vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i prošloga su tjedna bile u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, pa je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio 3 posto. Zahvaljujući tome, sada je još samo 5 posto udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači prošle godine. Prošloga je tjedna frankfurtski DAX indeks dosegnuo rekordnih 14.049 bodova, dok je londonski FTSE porastao na 6.873 boda, a pariški CAC na 5.706 bodova. Ali, na europskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak ujutro pale jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta burzovnih indeksa prošloga tjedna. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon snažnog skoka prošloga tjedna, jer zasad nema vijesti koje bi mogle dodatno potaknuti tržište.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, no i dalje se drže nedaleko najviših razina u povijesti jer ulagači čekaju nove poticajne gospodarske mjere. Podršku tržištima pružaju najave novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu, najvećem uvozniku proizvoda azijskih kompanija, no ulagači su suzdržani zbog slabih makroekonomskih pokazatelja.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Cijene su nafte, pak, jutros znatno pale, nakon što su prošloga tjedna skočile oko 8 posto. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,9 posto, na 51,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 55,34 dolara.

You may also like

0 comments