U prosvjedima protiv rasizma u Den Haagu uhićeno 200 ljudi

Policija u Den Haagu privela je više od 200 osoba noću na petak zbog kršenja policijskog sata čime su nemiri početi u ponedjeljak nastavljeni četvrtu noć zaredom nakon smrti useljenika s Kariba u policijskoj postaji.

Prosvjedi su pogodili većinom imigrantsku četvrt Shilderswijk, a stanovnici su pozvali policiju i političare da ponovno uspostave red. Premijer Mark Rutte rekao je da je mladež koja po četvrti pali vatru i napada policiju “retardirana”, a gradonačelnik Jozias van Aaetsen obećao je oštar odgovor na nemire. Najmanje je 61 osoba privedena zbog nemira u četvrtak, a policija je objasnila da su to uglavnom tinejdžeri osumnjičeni za vandalizam.

Većina od 200-tinjak privedenih noću puštena je u petak i predana roditeljima nakon saslušanja i izricanja novčanih kazni. Neredi su izbili nakon što je u policijskom pritvoru umro 42-godišnji Mitch Henriquez, turist s nizozemskog karipskog otoka Arube. Uhićen je tijekom festivala u nedjelju jer je navodno imao oružje, a ubrzo nakon uhićenja preminuo je.

Video snimke uhićenja pokazuju kako četiri policajca silom odvode uhićenika. Razlog uhićenja nije poznat. Prosvjed je bio organiziran ubrzo putem društvenih medija, a u njemu su sudjelovali useljenici iz Maroka i Turske i njihovi potomci koji tvrde da su svakodnevno žrtve policijske diskriminacije. Među prosvjednicima je bilo i huligana iz nogometnih navijačkih skupina, a neki su uzvikivali antisemitske parole. Haaška policija posljednjih je godina izvrgnuta optužbama za rasizam i nasilje.

You may also like