U prazničnom ozračju euro stabilan nakon španjolskih izbora

Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima ostao više-manje stabilan u već naveliko prazničnom ozračju, unatoč tomu što bi rezultati izbora u Španjolskoj mogli izazvati određenu neizvjesnost u pogledu financijske stabilnosti te članice eurozone.

Europska je valuta u takvim okolnostima tek neznatno skliznula prema američkoj, na 1,0864 dolara. Jen je pak oslabio oko 0,2 posto prema dolaru kojim se tako trgovalo po 121, 41 jena. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je tako za nešto manje od 0,1 posto. Trgovci kažu da se na tržištima već uvelike osjeća blagdansko raspoloženje, ali napominju i da postoji zabrinutost da bi s približavanjem kraja godine moglo doći do određenih promjenjivosti tečajeva najznačajnijih parova valuta. “Teško mi je zamisliti velike promjene u kretanju tečaja dolara prema euru ili jenu do kraja godine, no svakako postoji određeni potencijal da dolar ojača prema britanskoj funti ili nekoj od valuta čije je kretanje usko vezano za kretanje cijena roba”, kazao je Simon Derrick, glavni valutni analitičar u Bank of New York Mellon. Među potencijalnim je razlozima koji bi mogli potaknuti prodaju funte izdvojio zabrinutosti u vezi rasta britanskog gospodarstva i debata u Britaniji o izlasku iz Europske unije.

Najveći utjecaj na najznačajnije svjetske valute i dalje će imati razlike između monetarne politike koju vode Sjedinjene Države u odnosu na one u većini zemalja u ostatku svijeta, podsjećaju analitičari. Nakon što su prošloga tjedna u američkoj središnjoj banci odlučili podići kamatne stope prvi put u gotovo deset godina, analitičari u banci Barclays sada prognoziraju da će Fed podići kamatne stope za najviše 0,75 postotnih bodova u idućoj godini, što je za četvrtinu boda manje nego što pretpostavljaju u središnjoj banci.

Prema očekivanjima 120 ekonomista iz Reutersove ankete Fed će ponovo podići kamatne stope u ožujku, no vjerojatno ih neće podizati tako brzim tempom u idućoj godini kao što su dužnosnici sugerirali.

You may also like

0 comments