Home Geopolitika U potonuću broda u libijskom moru poginulo 37 ljudi

U potonuću broda u libijskom moru poginulo 37 ljudi

by admin

Najmanje 37 osoba izgubilo je u nedjelju život u potonuću broda s izbjeglicama u blizini libijske obale, objavile su lokalne vlasti. To je druga takva nesreća u svega nekoliko dana, nakon što je u četvrtak pretrpani brod s migrantima, koji su iz Libije pokušali stići do Italije, potonuo u blizini libijskog grada Zuware a život izgubilo najmanje 200 osoba.

Nakon potonuća broda glasnogovornik Crvenog polumjeseca u Tripoliju izvijestio o sedam tijela ilegalnih imigranata pronađenih u blizini Khomsa, no ribari su kasnije otkrili još 30 tijela u okolici tog grada, stotinjak kilometara udaljenog od glavnog libijskog grada. Libija je postala glavna tranzitna ruta za migrante koji, uz pomoć krijumčara, pred sukobima i siromaštvom, brodovima bježe u Europu.

Prema podacima UNHCR-a, broj izbjeglica i migranata koji preko Mediterana dolaze do Europe ove je godine prešao brojku od 300.000, što je znatno više nego lani kada ih je bilo registrirano 219.000. Na tom je putu ove godine smrtno stradalo više od 2500 ljudi, a u tu crnu bilancu nisu ubrojani novi stradali u posljednja dva 24 sata u Libiji. Tijekom 2014. na putu prema Europi stradalo je ili nestalo 3.500 ljudi.

Related Posts