U Portugalu grade tvornicu peleta

Klix.ba
Kompanija Kovan iz Gračanice pri završetku je izgradnje tvornice peleta u portugalskom gradu Castelo Branco. BiH kompanija s investitorom, kompanijom David Calaveiras Madeiras Tratadas, ima potpisan ugovor vrijedan milijun eura, a ukupno ulaganje u tvornicu je pet milijuna eura, piše Klix.ba.

“Kovanov posao je da isporuči linije za proizvodnju drvenog peleta kapaciteta tri tone na sat, po načelu ključ u ruke”, kaže Damir Babić, voditelj projekta.

“Kovan M.I. Gračanica je u BiH i regiji poznat pod brendom Ekoline i kotlovima za drveni pelet. Osim proizvodnje kotlova za sagorijevanje peleta Kovan MI se bavi izradom opreme za proizvodnju drvenog peleta.

Imamo vlastitu tvornicu peleta u Olovu, koja je naše glavno ispitno središte za svu opremu i tehnologiju koja se koristi u proizvodnji peleta. Metalni pogon u Gračanici ima velike tehnološke mogućnosti izrade kompleksnih metalnih sklopova i strojeva, što nam omogućava da imamo samostalni razvoj elemenata bez proizvodnih ograničenja”, kaže Babić.

Portugalski investitor se za BiH kompaniju odlučio uz ponude iz Njemačke, Austrije i Mađarske jer je tehnologija iz Gračanice naprednija i već dokazana u instaliranim tvornicama u BiH, Srbiji i Makedoniji. “Ugovor je sklopljen u studenome 2019. godine, nakon čega je krenula priprema i projektiranje linije za proizvodnju drvenog peleta. Kompletna oprema isporučena je u vrijeme korona krize. Trenutno traju finalni montažni radovi, a puštanje u rad tvornice planirano je za sljedeći mjesec.

“Projekt u Portugalu treba biti prekretnica u našem poslovanju jer smo dokazali kupcima da možemo raditi projekte na visokoj razini. Cijeli tim je uradio vrhunski posao, od pregovaranja do projektiranja, proizvodnje i montaže. Sve je bilo savršeno. U vrijeme pandemije uspjeli smo realizirati projekt na drugom kraju Europe”, dodaje Babić.

You may also like

0 comments