U Poreču HEP pušta u pogon novu trafostanicu

Na tom području u okviru turističkih naselja djeluju najveće hrvatske hotelijerske kuće koje zajedno ostvaruju više od 10 milijuna turističkih noćenja te su ujedno najveći potrošači električne energije u Istri, navode iz HEP-a.”Nova trafostanica 110/20 kV Funtana doprinijet će stabilnoj distribuciji električne energije za potrošače na području Grada Poreča te općina Vrsar, Funtana i Sveti Lovreč.”, stoji u priopćenju HEP-a, a povodom svečanog puštanja u rad nove trafostanice.
TS 110/20 kV Funtana jamči stabilnost opskrbe električnom energijom za 25.000 kupaca te omogućuje prihvat novih velikih potrošača kao što su sustav odvodnje na području grada Poreča, Aquapark, nova gospodarska i turistička zona u Funtani, golfska igrališta u Zelenoj i Plavoj Laguni, sustavi za navodnjavanje poljoprivrednih površina i drugo, stoji u priopćenju HEP-a.

TS Funatana omogućit će i prijelaz čitavog pogona Poreč s pogonskog napona 10 kV na 20 kV. Prijelaz mreže s 10 na 20 kV strateški je projekt HEP Operatora distribucijskog sustava, jer omogućuje dvostruko povećanje propusnosti mreže te četverostruko smanjenje pada napona i gubitaka u mreži. Dvostruki porast opterećenja električne mreže na području Pogona Poreč koji je u razdoblju od 1990. godine do danas ostvaren zahvaljujući intenzivnom turističkom i ukupnom gospodarsskom rastu te porastu broja broja stanovnika u potpunosti opravdava provedni projekt prijelaza na naponsku razinu 20 kV.

Vrijednost ulaganja HEP ODS-a u TS 110/20 kV Funtana i prijelaz pogona Poreč na napon 20 kV iznosi 93,5 milijuna kuna. Uz HEP ODS investitor u TS 110/20 kV Funtana je Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), koji je u prijenosni dio trafostanice i priključni dalekovod 2×110 kV uložio dodatnih 18,8 milijuna kuna. Osim pogona Poreč, u Istri je na 20 kV napon prešao i pogon Buzet, a do kraja 2016. prijeći će pogoni Pazin i Rovinj. U idućih pet godina planira se da čitava Elektroistra prijeđe na naponsku razinu 20 kV što će stvoriti uvjete za dugoročno stabilno elektroenergetsko napajanje današnjih i budućih potrošača energije u Istri.

You may also like