U ponoć ističe rok za žalbu za pritvor Ivi Sanaderu

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera još se nije žalila na rješenje kojim joj kao jamstvo nisu priznate dvije nekretnine, a to može učiniti do ponedjeljka u ponoć kada joj istječe trodnevni rok za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu. Sanaderu je prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo prijedlog da se kao jamstvo u iznosu od 12,4 milijuna kuna priznaju dvije nekretnine jer je utvrdilo da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Obrana ima pravo žalbe na tu odluku, a trodnevni rok teče joj od trenutka preuzimanja pismene sudske odluke i istječe u ponedjeljak u ponoć, dokad i putem pošte žalbu može podnijeti zagrebačkom Županijskom sudu koji je potom prosljeđuje na odlučivanje Vrhovnom sudu. Obrana sudu može predložiti novu jamčevinu kojom će jamčiti da Sanader, dok je pod optužbama, neće bježati, o čemu bi ponovno odlučivalo Izvanraspravno vijeće. Jamstvo se može položiti u gotovu novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama, no dosad na zagrebački sud nije stigao nikakav prijedlog obrane.

Zasad nije poznato namjerava li Sanader putem žalbe pobijati rješenje kojim mu je odbijena jamčevina ili će predložiti novo jamstvo. Sanaderu je pretprošli tjedan Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda u slučaju Fimi medija i odredio jamstvo u zamjenu za obranu sa slobode.

Bivši premijer više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Odvjetnici Ive Sanadera u procesu su prikupljanja novih nekretnina za jamčevinu. Među kontaktiranima je i Jerko Rošin koji je tu informaciju potvrdio za N1. “Istina je. Ponudio sam svoju nekretninu za jamčevinu Ivi Sanaderu. Sve je isto kao i prije četiri godine, ponudio sam isti stan. Ne znam kolika je točna vrijednost stana, to je posao vještaka”, kazao je Rošin za N1. Njegova nekretnina je u procesu vještačenja, a dokumentacija u ovom slučaju ne bi trebala biti problem. Podsjećamo, Sanaderu je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda u slučaju Fimi medija i odredio jamstvo u zamjenu za obranu sa slobode.

Sanader, međutim do daljnjeg ostaje u istražnom zatvoru pošto je Izvanraspravno vijeće odbilo prijedlog da se kao jamstvo u iznosu od 12,4 milijuna kuna priznaju dvije nekretnine jer je utvrdilo da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu. Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera još se nije žalila na rješenje kojim joj kao jamstvo nisu priznate dvije nekretnine, a to može učiniti do ponedjeljka u ponoć kada joj istječe trodnevni rok za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu. Sanader može jamčiti sudu u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama. Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud vratio je na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

You may also like