U ponedjeljak summit o budućnosti Europske unije nakon Brexita

Talijanski premijer Matteo Renzi u srijedu je službeno pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea na minisummit na kojem će u ponedjeljak na simbolički važnom otoku Ventotene razgovarati o Europskoj uniji nakon Brexita.

Renzi će dočekati njemačku kancelarku i francuskog predsjednika u ponedjeljak u Napulju prije sastanka troje čelnika na otoku Ventetone između Rima i Napulja, precizira se u priopćenju talijanske vlade. Renzi je izabrao taj otok, koji je bio zatvor jednom od utemeljitelja Europe kako bi naglasio potrebu novog početka za Europsku uniju nakon Brexita – odluke Britanaca da napuste Europsku uniju.

Ventotene je za talijanski fašistički režim između 1941. i 1943. bio mjesto progona političkih oporbenjaka, među kojima i bivšeg talijanskog predsjednika Sandra Pertinija i Altiera Spinellija, političara kojeg smatraju jednim od utemeljitelja EU. Renzi želi da taj zatvor postane mjesto istraživanja mladih Europljana.

Brexit i njegove posljedice na budućnost EU vrlo su brzo združili čelnike Francuske, Italije i Njemačke. Francuski predsjednik, njemačka kancelarka i talijanski šef vlade su 27. lipnja u Berlinu pozvali na davanje novog poticaja Europi.

Njihov sastanak na otoku Venoteneu održat će se tri tjedna prije europskog summita 16. rujna u Bratislavi, a koji najavljuju kao ključan za budućnost Europe. Brexit je “politički poraz” za Europu i mora predstavljati “veliki poziv na buđenje” za Europu, koja se mora brzo reformirati, rekao je Renzi krajem srpnja. Nakon razgovora, troje europskih čelnika održat će konferenciju za novinare na nosaču zrakoplova Garibaldi talijanske vojne mornaric

You may also like

0 comments