Home Ekonomija U ponedjeljak počinje Bledski forum, stiže i hrvatska predsjednica

U ponedjeljak počinje Bledski forum, stiže i hrvatska predsjednica

by Agencije

Više od 700 sudionika iz 70 država očekuje se na 11. po redu Bledskom strateškom forumu koji u Sloveniji počinje u ponedjeljak, a na kojemu će se okupiti lideri, političari, gospodarstvenici i stručnjaci, te predstavnici međunarodnih organizacija iz svijeta, Europske unije i šireg regionalnog okruženja.

Radni je naslov ovogodišnjeg skupa, na kojemu je sudjelovanje potvrdila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, “Sigurnost budućnosti”. Organizatori su uz pitanja sigurnosti vezana za migracije i terorizam postavili u fokus i teme kao što su energetika, napetosti na području zapadnog Balkana, globalna ekonomija te integracijski procesi.

Prema objavljenom programu, hrvatska predsjednica u ponedjeljak će sudjelovati na panelu lidera, u raspravi o sigurnosnim izazovima i rastu nestabilnosti u suvremenom svijetu. Na panelu će također sudjelovati turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, predsjednik kanadskog Senata George Furey, slovenski predsjednik Borut Pahor i albanski premijer Edi Rama, a raspravu će moderirati Nik Gowing, gostujući profesor s londonskog King’s Collegea.

Predviđen je i panel na kojemu će biti riječi o integracijskim procesima i stabilnosti na Balkanu a koji će okupiti više čelnika i ministara iz regije.

Na panelu će sudjelovati ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, slovenska eurozastupnica Tanja Fajon, bivši europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki, mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto, kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Aleksandar Pejović te Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika iz Ureda za europske i euroazijske poslove State Departmenta. Očekuje se da će kao i svake godine na marginama bledskog skupa biti održan niz neformalnih bilateralnih susreta.

Related Posts