U Poljsku stigao prvi ukapljeni plin iz Katara

U Poljsku je u petak stigla prva probna isporuka ukapljenog prirodnog plina iz Katara, u sklopu dovršetka priprema u toj članici Europske unije za isporuke ukapljenog prirodnog plina koje bi u potpunosti trebale biti komercijalne od sredine iduće godine, izvijestili su europski mediji.

Terminal ukapljenog prirodnog plina u Swinoujscieu na sjeverozapadu Poljske zaprimio je tako prvu probnu isporuku ukapljenog plina iz Katara. Tanker Al Nuaman s 210 tisuća prostornih metara ukapljenog plina pristao je na LNG terminal u toj luci na Baltičkom moru, izvijestilo je u petak češko izdanje europskog informativnog portala EurActiva.

Godišnjeg kapaciteta od pet milijardi prostornih metara ukapljenog prirodnog plina, što odgovara trećini ukupne potrošnje u Poljskoj, taj bi LNG terminal trebao ojačati sigurnost energetske opskrbe Poljske i diversificirati njihovu opskrbu plinom. Više od 60 posto plina Poljska uvozi iz Rusije, podsjećaju mediji.

Do sada je državna naftna i plinska kompanija PGNiG potpisala 20-godišnji ugovor s katarskim proizvođačem plina Qatargas koji bi godišnje preko toga terminala trebao isporučivati 1,2 milijarde prostornih metara plina.

You may also like

0 comments