U Poljskoj usvojen kontroverzni zakon o medijima, EU zabrinuta

Poljski senat, kojim dominiraju konzervativci stranke Jaroslawa Kaczynskog (PiS), odobrio je u četrvtak sporni zakon o javnim medijima unatoč međunarodnim prosvjedima. U srijedu je taj zakon izglasao donji dom. Novi tekst jamči konzervativcima kontrolu medija. Na temelju odredbi novog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća.

Odsad je ministar financija nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija¸, koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće. Neke medijske organizacije poput Europske radiotelevizijske unije, Društva europskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su “ogorčenje” tim zakonom koji se “uvodi nabrzinu, bez ikakvih konzultacija”, navodi se na mrežnoj stranici Europske radiotelevizijske unije. Generalna direktorica UER/EBU Ingrid Deltenre je u četvrtak pozvala senat i predsjednika Andrzeja Dudu da ne odobre taj zakon. “Za zaštitu integriteta i neovisnosti javnih medija, simbola slobodne i demokratske zemlje, tražimo od vas da ne provedete te mjere u zakon, napisala je Deltenre u priopćenju.

Europska komisija (EK) izrazila je u pismu dvojici poljskih ministara zabrinutost zbog najavljenog novog zakona o medijima prema kojemu se imenovanje čelnika u javnim medijima povjerava ministarstvu financija, priopćio je glasnogovornik Komisije u srijedu prije nego što je poljski parlament izglasao zakon. “Sloboda i pluralizam medija ključni su za pluralističko društvo u bilo kojoj zemlji članici koja poštuje zajedničke vrijednosti na kojima je Unija utemeljena”, stoji u pismu potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa.

U pismu poljskim ministrima vanjskih poslova i pravosuđa, EK traži da se objasni kako će novi zakon uzeti u obzir postojeća europska pravila o slobodi medija. Prošli tjedan je izvršno tijelo Europske medije izrazilo zabrinutost zbog promjena odredbi ustavnog suda u Poljskoj, tražeći da se najavljene reforme odgode. EK će o najnovijem razvoju događaja u Poljskoj raspravljati na sljedećem sastanku povjerenika 13. siječnja.

Konzervativci Jaroslawa Kaczynskog iz stranke Pravo i pravda tvrde da će izmjene omogućiti “racionalizaciju i smanjenje troškova rada javnog radija i televizije te ponovno dostizanje profesionalnih i etičkih standarda nužnih za ostvarenje javne zadaće, dok oporba drži da je riječ o izravnoj uspostavi kontrole konzervativaca nad tim medijima. Novi tekst zakona za koji su u srijedu navečer glasala 232 zastupnika, 152 su bila protiv, a 34 suzdržana, podastrt je zastupnicima tek u ponedjeljak navečer i o njemu se raspravljalo nabrzinu, kao i kod donošenja spornog zakona o reformi ustavnog suda.

Na temelju odredbi novog zakona o medijima, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća. Da bi stupio na snagu, novi zakon treba dobiti odobrenje senata u kojemu većinu imaju stranke Kaczynskog i predsjednika Andrzeja Dude, bliskog stranci Pravo i pravda. Nova poljska vlast je usto donijela ili pripremila zakone kojima se mijenja rad uprave, policije i državnog odvjetništva koje je dosad bilo neovisno, a ubuduće će ovisiti o ministru pravosuđa.

You may also like

0 comments