U Podgorici danas mirno, DF ustraje u zahtjevima

U Podgorici je u nedjelju mirno nakon što je u subotu i u nedjelju ujutro došlo do sukoba policije i pristaša oporbenog saveza Demokratski front (DF) koji su 20 dana prosvjedovali ispred zgrade crnogorskog parlamenta zahtijevajući da vlada i premijer Milo Đukanović podnesu ostavke.

DF je za nedjelju navečer zakazao novo okupljanje na Trgu revolucije u Podgorici gdje su pozvali i svoje pristaše iz drugih crnogorskih gradova. S obzirom da DF nema odobrenje za taj skup, dočekat će ih jake policijske snage. Podgorica je tijekom noći bila poprište sukoba policije i demonstranata iz DF-a. Uhićeno je 20-tak demontranata, a bilo je i ozlijeđenih na obje strane. Uprava policije je priopćila da su njeni pripadnici tijekom noći “spriječili više stotina osoba da probiju policijske kordone, kako bi nasilno ušli u Skupštinu Crne Gore”.

Crnogorska oporba osudila je neselektivnu primjenu sile policije nad demonstrantima, zastupnicima i novinarima, dok stranke iz vladajuće koalicije, nacionalne i procrnogorske stranke daju za pravo pripadnicima policije koja je zaustavila “rušilačke demonstracije”. Oni su jedinstveni u ocjeni da DF pokušava destabilizirati Crnu Goru, te da ih treba u tome spriječiti. Predstavnici Europske komisije u Crnoj Gori pozvali su nadležna državna tijela da detaljno ispitaju događaje od subote navečer, a veleposlanstvo SAD-a u Podgorici apeliralo je na obje strane da demonstracije budu mirne.

Reakcija je stigla i iz Moskve gdje se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova ističe, kako javljaju podgorički mediji, da “Rusija žali zbog najnovijih događaja u Podgorici”, te navodi “da je očito da uključivanje Crne Gore u proces euroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i napretku”.

You may also like