U pandemiji porasla prodaja oružja

SIPRI

Prodaja oružja porasla je u 2020. godini unatoč pandemiji koronavirusa i njezinom utjecaju na gospodarstvo, pokazali su u ponedjeljak podaci Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Sto vodećih svjetskih proizvođača prodalo je prošle godine oružje i usluge u vrijednosti 531 milijardu dolara, što je realno povećanje od 1,3 posto u odnosu na 2019., izvijestio je SIPRI.

Prodaja oružja porasla je tako šestu godinu zaredom, unatoč padu svjetskog gospodarstva za 3,1 posto u prvoj godini pandemije, primjećuju u švedskom institutu.

“Divove u industriji oružja dobrim je dijelom zaštitila kontinuirana potražnja vlada za vojnom robom i uslugama”, tumači istraživačica u institutu Alexandra Marksteiner.

“Potrošnja na vojsku porasla je u većem dijelu svijeta, a neke su vlade na račune industrije oružja isplaćivale i veće iznose kako bi ublažile utjecaj krize covida 19”, dodala je Marksteiner.

Na prvom je mjestu po broju kompanija među 100 vodećih SAD, sa 41 tvrtkom i prodanim oružjem u vrijednosti od 285 milijardi dolara , za 1,9 posto više nego u 2019.

Mjesto na na ljestvici izborilo je i 26 europskih tvrtki koje su u 2020. prodale oružje vrijedno 109 milijardi dolara, te pet kineskih sa 66,8 milijardi dolara prihoda od prodaje oružja, za 1,5 posto više nego u 2019. godini.

Kombinirana prodaja devet ruskih tvrtki koje su se plasirale među 100 vodećih pala je prošle godine, četvrtu godinu zaredom, i to za 6,5 posto, na 26,4 milijarde dolara.

Proizvođači iz ostalih zemalja povećali su prodaju za 3,4 posto, na 43,1 milijardu dolara, utvrdio je SIPRI.

Američke kompanije drže nešto više od polovine globalnog tržišta oružja, europske otprilike petinu, kineske 13 posto, a ruske pet posto, pokazuju SIPRI-jevi podaci.

You may also like