U ovome je trenutku najizloženiji Crosco

Jasna Pipunić
Jasna Pipunić iz Sindikata naftnog gospodarstva bila je gošća N1 studija uživo. Govorila je o otvorenom pismu koje su iz Sindikata poslali vlasnicima INA-e, u kojem mole Hrvatsku državu i MOL da odustanu od povlačenja dividende za ovu godinu, kao i o situaciji u kojoj se INA našla u krizi izazvanoj koronavirusom.

“Mislimo da moramo skrenuti pozornost na INA-u, da ne bi prošla ispod radara u ovoj krizi, s obzirom na svoju veličinu. Iz financijskih rezultata smo smatrali da vlasnike moramo upozoriti da dividende ostanu u kompaniji. Mislimo da je to odgovorno ponašanje i u prvom bi trenutku pomoglo financijskoj stabilizaciji, te da, kada kriza prestane, se lakše nosi sa konkurencijom na tržištu. Jake će se firme brzo oporaviti, a slabe će biti u problemu”, rekla je Jasna Pipunić,te dodala kako na pismo koje su poslali nemaju povratnu informaciju.

Kazala je i kako smatraju da bi INA-ini radnici trebali ravnopravno sudjelovati u mjerama vlade. “INA je podnijela zahtjev, ali to je odobreno samo za jedan manji dio. Imamo tvrtke koje apsolutno nemaju nikakvih prihoda.

Radnici su svjesni da situacija nije laka i kroz kolektivni ugovor dali su doprinos stabilizaciji kompanije. Nije dividenda predviđena da bude tako velika, oko 62 kune po dionici. Ako ne nastavimo dalje ulagati u istraživanje i proizvodnju izgubit ćemo znanje u CROSCU. Kroz dividendu i pomaganje stabilnosti bi se dala podrška radnicima koji su se kroz kolektivni ugovor odrekli već određenih prava.

Već se pokazalo da kada pada cijena nafte CROSCO je bio najizloženiji. Sve su kompanije smanjile kapitalna ulaganja, visinu operativnih troškova, a CROSCO nema ni jedan aktualan ugovor, pa ni za INA-u”, rekla je Pipunić za N1.

Sindikati se bore protiv toga da INA bude trgovački servis u vlasništvu MOL-a, rekla je. “INA je pokazala da može samostalno poslovati, dobila je podršku dva suvlasnika za investicijske odluke. U ovom trenu se borimo da sačuvamo što više radnih mjesta, da se INA-i osigura razvoj, i da se ne odustaje od projekata”, rekla je Pipunić.

Na pitanje o Darku Markotiću, koji je do sada bio MOL-ov kadar, u Upravi INA-e, rekla je kako se Sindikat nikada nije petljao u odabir članova Uprave. “Zabrinjavalo bi nas kada bi imali Upravu koja ne bi vodila brigu o kompaniji, bez obzira na to iz kojeg dijela dolazi. Markotića dugo znam od kada je došao u INA-u. Uprava koja radi u interesu kompanije je važna za nas. Sindikat se nije nikada htio petljati u to tko će biti izabran za člana uprave i zašto”, rekla je, te dodala kako joj je drago što u Upravi imaju i jednu članicu.

“U INA-i imamo visoku razinu socijalnog dijaloga. Kroz fleksibilno radno vrijeme i zbog fleksibilnosti radnog mjesta smo spasili još 2000 radnih mjesta u situaciji s koronom.

Za izmjene Zakona o radu ne bi smjela biti izgovor biti jedna kriza. Zakon se možda mora prilagoditi novim okolnostima, ali to zahtijeva širu raspravu, a zamislite koliko sindikati moraju biti oprezni ako danas imamo poslodavce koji su u stanju od države uzeti 4000 kuna a radnicima ne isplatiti ni to”, rekla je na kraju Pipunić.

You may also like

0 comments