U očekivanju važnih izbora i neovisnosti Katalonije

Predsjednik Katalonije Artur Mas treba u ponedjeljak raspisati regionalne izbore koje smatra plebiscitom o neovisnosti te regije koja sve više zabrinjava španjolsku vladu. Pristaše neovisnosti gledaju na te prijevremene izbore koje će Mas službeno raspisati za 27. rujna kao na bitku “na sve ili ništa”. U slučaju pobjede obećavaju da će ta pokrajina na sjeverozapadu Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika biti neovisna za 18 mjeseci.

“Spremni smo”, ističe Mas. Njegov tim već nekoliko mjeseci radi na uspostavi paralelne uprave koja će preuzeti ovlasti države. Krajem srpnja katalonska vlada je iznijela u javnost svoj model porezne uprave u slučaju odcjepljenja i odobrila zakonsku uredbu kojom se ubrzava pretvorba javne kreditne ustanove u katalonsku središnju banku. Usto je ojačala diplomatsku mrežu kako bi u inozemstvu dobila potporu za svoju stvar.

Katalonsko pitanje izbilo je u prvi plan sredinom srpnja kada su stranke sklone neovisnosti nadišle podjele i ujedinile se uoči izlaska na regionalne izbore. Stranke na toj zajedničkoj listi nadaju se da će osvojiti apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu koja će biti dovoljna za pokretanje postupka odcjepljenja. Ustanove središnje vlasti odbacuju te projekte. “Neće biti neovisnosti Katalonije”, upozorio je konzervativni premijer Mariano Rajoy a kralj Filip VI., državni poglavar, pozvao je na “demokratsku kohabitaciju u miru i u slobodi”.

Dva mjeseca prije izbora čini se da su pristaše i protivnici neovisnosti izjednačeni. “Većina društva je za jedinstvo, ali ta većina se nije mobilizirala i nije jedinstvena. Zato bi pristaše neovisnosti mogli pobijediti”, ocjenjuje Nacho Martin Blanco, analitičar i komentator konzervativnog dnevnika ABC.

You may also like