U očekivanju sastanka Kerry-Zarif otktiveno kako Teheran surađuje s Pjongjangom

Američki državni tajnik John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif sastat će se 30. svibnja u Ženevi u sklopu pregovora o iranskom nuklearnom programu, objavio je u srijedu State Department. Iranska oporba u egzilu u četvrtak je optužila vlasti u Teheranu da sa Sjevernom Korejom “uvelike surađuje” u području nuklearnog naoružanja i da ne odustaje od želje da dođe u posjed atomske bombe, piše AFP.

Taj novi susret dvojice ministara “dio je pregovora koji su u tijeku između skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) i Irana”, rekao je glasnogovornik američke diplomacije Jeffrey Rathke. Susret će se održati mjesec dana prije roka 30. lipnja određenog za donošenjekonačnog sporazuma. “Ne predviđamo produljenje pregovora”, dodao je Rathke nakon izjava europskih diplomata u Washingtonu koji su dali naslutiti da bi se pregovori mogli nastaviti i nakon roka, početkom srpnja. “Ovaj rok bi mogao doživjeti jednaku sudbinu kao onaj u ožujku, kada je sporazum postignut nekoliko dana kasnije”, poručio je veleposlanik Francuske u SAD-u Gerard Araud, aludirajući na privremeni sporazum zaključen 2. travnja u Lausanni, umjesto 31. ožujka. Prije nego je objavljeno da se za tri dana sastaju Kerry i Zarif, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da Pariz neće prihvatiti sporazum ukoliko Iran odbije provjere svojih vojnih postrojenja, što je jedno od najosjetljivijih točaka pregovora.

“Iranski režim nastavlja surađivati sa Sjevernom Korejom u razvoju nuklearnih bojevih glava i balističkih projektila”, tvrdi Nacionalno vijeće iranskog otpora u izvješću u kojem se poziva na “razne izvore unutar iranskog režima”. Prema tom izvješću, izaslanstvo sjevernokorejskih nuklearnih stručnjaka boravilo je tjedan dana krajem travnja u Teheranu. “Radi se o trećem nuklearnom izaslanstvu Sjeverne Koreje u posjetu Iranu ove godine”, ističe iranska oporba u egzilu. Također dodaje da je ključna osoba iranskog nuklearnog programa Mohsen Fakhrizadeh boravio u Sjevernoj Koreji 12. travnja 2013. prilikom trećeg nuklearnog pokusa koji je ta zemlja izvela. “To pokazuje da se režim mula ne kani odreći ambicije da dođe u posjed strateškog oružja, koji ostaje u samoj srži njezina nuklearnog programa”, stoji u izvješću Nacionalnog vijeća iranskog otpora. To Vijeće sa sjedištem u Francuskoj čini koalicija političkih skupina suprotstavljenih iranskom režimu, a među njima je najpoznatija MEK (Narodni mudžahedini). MEK je do 2008. bio na europskom popisu terorističkih organizacija, a do 2012. na američkoj listi terorističkih skupina.

You may also like