U očekivanju poslovnih izvješća oprezno trgovanje na burzama

Osjetljivost na gospodarska kretanja
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago porasli, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja, no trgovalo se oprezno jer uskoro počinje sezona objava poslovnih izvješća kompanija.

Nakon pada dan prije, jučer su ti indeksi porasli, zahvaljujući skoku cijena dionica u energetskom i financijskom sektoru, koji su najaviše osjetljivi na ekonomska kretanja. To pokazuje da se ulagači nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati. I dok su najvažniji indeksi porasli tek blago, Russell 2000 indeks manjih kompanija skočio je jučer 1,8 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Od početka godine taj je indeks skočio 7,7 posto, dok je S&P 500 osvojio 1,2 posto. To se zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne mjere i ubrzanju oporavka gospodarstva od koronakrize, nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, što bi moglo olakšati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

U fokusu ulagača je i politička situacija u Washingtonu jer Zastupnički dom Kongresa raspravlja o pokretanju postupka opoziva predsjednika Donalda Trumpa s vlasti, nakon što su njegove pristaše prošli tjedan napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi. Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih izvješća kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine. U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta, kažu analitičari.

I dok su cijene dionica u cikličkim sektorima jučer porasle, S&P 500 indeks komunikacijskog sektora pao je 1,5 posto. Taj je sektor pod pritiskom od kada je Twitter za stalno suspendirao profil predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje. U lagači se plaše da društvenim mrežama, kao što su Twitter i Facebook, slijedi pojačani regulatorni nadzor jer je napad na Kongres, potaknutom Trumpovim porukama na Twitteru, pokazao koliki može biti njihov utjecaj.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, dok ulagači prate vijesti o cijepljenu protiv covida-19 i nastavku restriktivnih mjera u nekim zemljama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobexa, nakon šest dana rasta tijekom kojih su dosegnuli najviše razine u zadnjih 10 mjeseci, dok bi promet mogao biti na razini prethodnih dana.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, s obzirom da bi se s cijepljenjem protiv covida-19 aktivnosti trebale postupno normalizirati. Jutros je većina azijskih burzi nadoknadila gubitke od prethodnih dana jer je ulagače ohrabrio jučerašnji blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu. Ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak gospodarstava ubrzati. Tim više što se očekuju nove poticajne mjere u SAD-u, što bi trebalo pomoći i oporavku globalnog gospodarstva.

I na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta osjetno pala. Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, nakon jučer objavljenog podatka o većem nego što se očekivalo padu zaliha sirove nafte u SAD-u, što budi nadu u jačanje potražnje. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,1 posto, na 53,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,3 posto, na 57,30 dolara. To su najviše razine cijena od veljače prošle godine.

You may also like

0 comments