U očekivanju odluke FED-a cijene nafte na 38 dolara

Cijene nafte u srijedu su ponovno skliznule na međunarodnim tržištima, nakon najnovijih američkih podataka koji svjedoče o daljnjem jačanju prekomjerne ponude na globalnoj razini, a u fokusu tržišnih sudionika je vrlo izgledno povećanje kamatnih stopa u SAD-u.

Barelom nafte na londonskom tržištu trgovalo se po 37,60 dolara, što znači da mu je cijena u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije pala za 85 centi. U utorak mu je cijena porasla za 53 centi, na 38,45 dolara, što je bio njezin prvi dnevni rast  u posljednjih osam dana. Analitičari pomno prate hoće li mu se cijena spustiti prema niskih 36,2 dolara, na koliko je pala u prosincu 2008. godine, a ako sklizne ispod tih razina, bila bi na najnižim razinama od 2004. godine.

Na američkom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena i iznosila je 37,16 dolara, nakon što mu je u utorak cijena poskočila više od dolara. Podršku cijenama pružaju očekivane izmjene američkih zakona koje bi omogućile izvoz američke sirove nafte.

Cijene su danas skliznule nakon što su podaci Američkog naftnog instituta (API) pokazali iznenađujući rast američkih zaliha sirove nafte u proteklom tjednu za 2,3 milijuna barela. Analitičari iz Reutersove ankete prognozirali su pad zaliha za 1,4 milijuna barela, a nove smjernice tržištu će dati najnovije izvješće američke vlade o stanju zaliha, koje se očekuje tijekom dana. Tržišni sudionici pripremaju se također za rast kamatnih stopa u SAD-u, prvi u gotovo deset godina, koji bi dolaru trebao dati vjetar u leđa. To će pak značiti da će nafta, inače iskazana u dolarima, poskupjeti za imatelje drugih valuta, podsjeća Reuters. “Ozračje na tržištima je takvo da će rast kamatnih stopa poduprijeti dolar i pritisnuti cijene roba”, kazao je Hans van Cleef, viši ekonomist za područje energetike u banci ABN Amro.

Američki zakonodavci trebali bi u četvrtak glasovati o poreznim i zakonima o potrošnji, koji će uključivati i odredbu kojom bi se ukinula zabrana američkog izvoza.  Iz OPEC-a su odvojeno izvijestili da je cijena barela nafte iz njihove košarice u utorak ostala gotovo nepromijenjena u usporedbi s danom ranije, na 32,61 dolara.

You may also like