Home Ekonomija U Njemačkoj teretna vozila plaćaju cestarinu i na maguistralnim cestama

U Njemačkoj teretna vozila plaćaju cestarinu i na maguistralnim cestama

by Agencije

Njemačka vlada donijela je u srijedu odluku po kojoj će teretna vozila cestarine ubuduće plaćati za sve magistralne ceste a ne samo za autoceste i jedan manji dio magistralnih cesta kao što je to dosad bio slučaj.

“Ova mjera će nam priskrbiti dodatnih dvije milijarde eura za modernizaciju prometnica”, rekao je ministar promata Alexander Dobrindt. Dosada je cestarina za teretna vozila od 7,5 tona vrijedila samo na autocestama i na oko 2300 kilometara magistrala. Odsada su cestarine obvezne na svih 40.000 kilometara magistralnih cesta u Njemačkoj. Mjera stupa na snagu 2018.

Uvođenjem cestarina za magistralne ceste želi se spriječiti i praksa po kojoj su prijevozničke tvrtke svoja vozila, kako bi uštedjele cestarine,  usmjeravale na magistrale što je u nekim dijelovima Njemačke redovito rezultiralo prometnim kolapsom.

Njemačka planira i uvođenje cestarina za osobna vozila no ova zakonska promjena zasad zapinje zbog otpora Europske komisije. Naime u predizbornoj kampanji Kršćansko-socijalna unija (CSU) obećala je uvođenje cestarina samo za strane vozače što je Bruxelles odmah blokirao s obzirom da bi ova mjera diskriminirala vozače ostalih članica Europske unije.

Nakon toga je ministar prometa Dobrint izišao s konceptom po kojem bi svi korisnici njemačkih autocesta plaćali cestarinu no vlasnicima automobila registriranima u Njemačkoj bi se ova svota kompenzirala smanjenim poreza na vozilo. Europska komisija trenutno razmatra je li ova mjera sukladna anti-diskriminacijskim pravilima koja se nalaze u EU povelji.

Related Posts